Истрајност у примени стандарда СЕ у области људских и мањинских права

Истрајност у примени стандарда СЕ у области људских и мањинских права

10/08/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов разговарао је данас са шефом Мисије Савета Европе у Београду Тобијасом Флесенкемпером, који завршава свој мандат у Републици Србији.

Флесенкемпер се захвалио на досадашњој конструктивној сарадњи најпре са Канцеларијом за људска и мањинска права, а затим са Министарством на челу са Горданом Чомић и затим Томиславом Жигмановим.
Такође, Флесенкемпер је истакао да је током пет година свог мандата у Србији био сведоком добрих тенденција када су у питању политике Владе Републике Србије, али да је видео и ситуације како се у појединим подручјима враћало и неколико корака уназад.
Посебно је истакао као позитивну чињеницу постојање Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог које увек настоји да пронађе начине да се иде даље, нагласио је Флесенкемпер.

Министар Жигманов се у име Министарства захвалио се на свему што је учињено у оквиру мандата шефа Мисије Савета Европе у Београду и указао на значај Савета Европе у перцепцији власти Републике Србије, када је реч о вредносном и нормативном оквиру према којем савремене демократије треба да теже.

Према његовим речима, истрајност у примени вредносног оквира и стандарда Савета Европе предани је одговор на изазове у подручју људских и мањинских права за ресорно министарство.
Жигманов је додао и да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у оквиру ове сарадње могло много да научи од Тобијаса Флесенкемпера и његовог тима, превасходно у изградњи партнерских односа са субјектима који су у активности као и стварање сарадње кроз друштвене дијалоге и решавање свих изазова на начин да се у институцијама исте и отворе и нађу решења на начин да се и затворе.

Теме разговора биле су и израда Акционог плана права припадника националних мањина, као и дискриминација маргинализованих група, говор мржње али и друге девијације са којима се ресорно министарство суочава када су у питању кршења основних људских права и стварање климе која није добра за демократски развој друштва.

Министар Томислав Жигманов, уручивши пригодне дарове, пожелео је Тобијасу Флесенкемперу пуно успех у даљем раду.