ЕКСПО 2027 развојна шанса Београда и Србије

ЕКСПО 2027 развојна шанса Београда и Србије

10/08/2023 Off By BERB

Foto: prva.rs

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су организација специјализоване изложбе „ЕКСПО 2027“ и изградња објеката који ће је пратити, развојна шанса Београда и Србије коју не треба пропустити.

 

Мали је, гостујући на телевизији Прва, позвао грађане Србије да својим креативним идејама и предлозима допринесу том пројекту који ће омогућити да Србија 2027. године постане центар света, што ће јој омогућити долазак нових инвеститора и улагања.

Министар је упутио позив грађанима да дају своје предлоге шта би требало да се изгради, како да изменимо слику Србије и представимо је на нови начин како би наша деца живела боље.
Мали је нагласио да Србија неће бити иста 2027. години у односу на данас, као што ни сада није иста у односу на раније године и додао да је „ЕКСПО 2027“ догађај светских размера, при чему ће у Србију за три месеца трајања изложбе доћи више од три милиона посетилаца.

Такође, Мали је указао да су припремни радови на локацији већ у току и да ће се захваљујући том великом инвестиционом подухвату развити један потпуно нови део града.

Како је министар истакао, већ су потписани уговори за изградњу неопходне линијске инфраструктуре, а између осталог, реч је о приближно осам километара саобраћајница, изградњи трафостаница, гасовода, топлане и канализације. Мали је рекао да је потписан и уговор за припремне радове за „ЕКСПО 2027“ и Национални стадион.

Министар Мали је додао да ће тоне песка и камена бити донете на то подручје ради потребне нивелације земљишта, а за седам до осам месеци ће почети изградња Националног стадиона и осталих објеката. На том месту биће изграђено и 1.500 станова, које ће користити учесници изложбе, а у каснијој фази ће бити понуђени грађанима да их откупе.

Мали је нагласио да се ни са једном инвестицијом неће стати и за 20. октобар најавио отварање железничке станице Прокоп. Такође, радиће се на изградњи нове аутобуске станице на Новом Београду која ће адекватно бити повезана са железничком станицом. Према његовим речима, градиће се и нови мост преко Саве, настављају се радови на метроу, градиће се брза пруга од Београда до Ниша, а касније и до Прешева, што су све пројекти који гурају Србију и Београд напред.

Како је нагласио, не треба заборавити ни планирана улагања у школство, здравство, као и у високотехнолошки развој где ће бити улагања у научно-технолошке паркове и куповину још једног супер-компјутера.

Министар је негирао критике које су се могле чути у јавности да Србија нема новца за наведене инвестиције, истакавши да је у свету финансија нормално да се инвестиције делом финансирају из сопствених средстава, а делом из кредита.

„Ми ћемо то финансирати делом из сопствених средстава, а делом из кредита, јер се то тако ради. Прва лекција на факултету којој вас уче је да рочности инвестиције треба да одговара рочност инвестирања“, објаснио је министар Мали.
Министар је подвукао да нема места забринутости да Србија неће моћи да обезбеди 12 милијарди евра, колико се процењују улагања.

„Они су навикли на тај начин задуживања до 2012. године, када је све што се Србија задужила ишло у потрошњу. На стотине фабрика је уништено, а скоро пола милиона људи је остало без посла. То је њихова економска политика, али о томе нећу да говорим“, истакао је Мали.

Министар је додао да Србија са јавним дугом нема проблема, он је тренутно на 50,5 одсто удела у БДП-у, што је далеко испод нивоа Мастрихта. Такође, министар Мали је рекао и да је просек јавног дуга ЕУ зоне 91 одсто, као и да постоје земље које су далеко изнад тог процента удела јавног дуга у БДП-у, попут Француске, Шпаније и Италије.

Мали је нагласио да Србија води рачуна о томе и испуњава обавезе у дан и додао да мерило задужености не треба да буде дуг у апсолутном износу, јер би у том случају Немачка са дугом од више од 2.500 милијарди евра, била презадужена, а није. Ту се, како је објаснио, узимају у обзир и други параметри као што су јачина економије, бројност становништва и површина територије.

Према његовим речима, бруто домаћи производ Србије ће први пут ове године бити већи од 68 милијарди евра, јер економска политика даје резултате и са њом ће се наставити и у будућности.
„Ако се новац и узима путем кредита он се користи за инфраструктуру, чија изградња подиже атрактивност земље и пословне климе, инвестира се у нове километре путева, што доводи до отварања фабрика и радних места, већих приноса у буџет по основу уплата за порезе и доприносе, а самим тим у државној каси се обезбеђује више новца за нове инвестиције, плате и пензије и тако јача животни стандард грађана“, нагласио је министар Мали.

Мали је подсетио да је Србија 2019. године кренула са реализацијом програма „Србија 2020-2025“, као и да се у потпуности прати динамика тог плана и рокови, као и да ће просечне плате 2025. године бити 1.000 евра, а просечне пензије око 450 евра.
„Сада се иде корак даље, јер се у целу причу укључује ЕКСПО 2027. Тако су сада, поред већ претходних, укључени и нови пројекти као што су инвестиције у сваку луку, затим по десет милиона евра у сваки град где ће се сређивати фасаде.

Градиће се широм Србије. У наредних неколико недеља биће покренути радови на обилазници око Крагујевца, а очекује се и потписивање уговора за ауто-пут Београд–Зрењанин“, нагласио је министар.
Мали је подсетио и да се од 1. септембра, иде са повећањем плата медицинским сестрама, просветарима и неговатељицама за 5,5 одсто, а додатно повећање уследиће од 1. јануара.

Од 1. октобра, како је навео, уследиће повећање од 5,5 одсто за пензионере, а од 1. јануара следи још најмање 14,5 одсто повећања пензија. Министар је истакао да, када се погледају сва повећања за запослене и пензионере, она премашују ниво инфлације, што је добро, јер се на тај начин чува животни стандард становништва.

Министар је упутио позив пензионерима да се пријаве за пензионерске картице које ће моћи да користе од 1. октобра, додавши да се до сада пријавило више стотина компанија које ће нудити попусте, а омогућено је и да се путем „Пошта Србије“ поднесе захтев за картице.

Пре краја августа, тачније 20. августа почињу и пријаве мајки за 10.000 динара за свако дете млађе од 16 година, односно за све који су рођени 21. новембра 2006. године и касније, указао је Мали. Он је објаснио да ће пријава бити једноставна, биће потребан само број личне карте мајке и ЈМБГ, а чак неће бити потребан ни ЈМБГ детета јер ће он бити директно извучен из регистара државних институција.

Министар финансија је најавио и да ће авио-компанија „Ер Србија“ уплатити 20 милиона евра у буџет, по основу средстава примљених кроз поступак докапитализације.

„Ми смо им помогли током короне, када је све било затворено, ту се резултати виде, враћају део тог новца у буџет“, рекао је Мали и додао да „Ер Србија“ стално отвара нове авио линије, за шта су пример линије ка градовима у САД и Кини.