Sastanak ministra Vučevića i ministra Zakija u Egiptu

Sastanak ministra Vučevića i ministra Zakija u Egiptu

07/08/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je posetu Arapskoj Republici Egipat sastankom sa ministrom odbrane i vojne proizvodnje te zemlje generalom Mohamedom Ahmedom Zakijem.

Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj pripadnika Garde egipatskih Oružanih snaga i intoniranje himni, usledio je razgovor ministara odbrane Srbije i Egipta, u prisustvu delegacija koje predvode.

Uz izraze zahvalnosti na ukazanom gostoprimstvu, ministar Vučević ocenio je da je ova poseta još jedna potvrda dobre saradnje Srbije i Egipta i dva ministarstva odbrane, izrazivši opredeljenje za dalji razvoj i unapređenje odnosa u oblastima vojno-tehničke, vojnoobrazovne i vojno-vojne saradnje.

Na sastanku je istaknuto da saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend, čemu je doprineo susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Srbiji prošle godine.

Ministar Vučević naglasio je da je dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, bez članstva u bilo kojoj od postojećih vojno-političkih organizacija. Istovremeno, istakao je ministar Vučević, to ne znači odsustvo volje za unapređenjem saradnje sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa, a naročito bezbednosti i odbrane.

Današnji susret u Kairu ministar Vučević iskoristio je i da generalu Zakiju uputi poziv za učešće na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ koji će biti održan u septembru 2023. godine u Beogradu.

General Zaki, tokom današnjeg susreta, sa ministrom Vučevićem razgovarao je o bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i u svetu.

On je, takođe, istakao značaj nastavka i unapređenja saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, a kao oblasti od posebnog značaja kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, general Zaki je izdvojio vojno-tehničku i vojno-vojnu saradnju. On je zahvalio na pozivu za učešće na ovogodišnjem sajmu „PARTNER 2023” i izrazio zadovoljstvo, jer je reč o manifestaciji koja okuplja učesnike iz celog sveta.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju predvodi ministar Vučević su i državni sekretar Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, savetnik ministra odbrane Nikola Banjac, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Brane Krnjajić, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica, kao i ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović i izaslanik odbrane potpukovnik Zdravko Perić.