Berlin: susret Merkelove i Vučića u znaku azilanata iz Srbije i izbeglica iz Sirije

Berlin: susret Merkelove i Vučića u znaku azilanata iz Srbije i izbeglica iz Sirije

07/09/2015 Off By

Kada je reč o lažnim azilantima, premijer Vučić je rekao da je Srbija saglasna sa programom nemačke kancelarke koji predviđa smanjenje finansijske pomoći podnosiocima molbi za dobijanje azila. On je najavio da će Srbija doneti zakon po kome lažni azilanti, oni koji su tražili a nisu dobili azil, neće moći da očekuju socijalnu pomoć u našoj zemlji, što će drastično smanjiti broj azilanata iz Srbije
Info: press Vlade

PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je jednodnevnu posetu Berlinu susretom sa kancelarkom Angelom Merkel sa kojom je razgovarao o evropskim integracijama Srbije, azilantima i izbegličkoj krizi.
Obraćajući se medijima pre susreta, premijer Vučić je izjavio da se nada da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine.
– Obavili smo teške zadatke, a obavljaćemo ih i u budućnosti”, istakao je on.
Kada je reč o lažnim azilantima, premijer Vučić je rekao da je Srbija saglasna sa programom nemačke kancelarke koji predviđa smanjenje finansijske pomoći podnosiocima molbi za dobijanje azila. On je najavio da će Srbija doneti zakon po kome lažni azilanti, oni koji su tražili a nisu dobili azil, neće moći da očekuju socijalnu pomoć u našoj zemlji, što će drastično smanjiti broj azilanata iz Srbije.
U vezi sa izbegličkom krizom, predsednik srpske Vlade je ocenio da je to najteže pitanje za celu Evropu, koje nije lako ni za Srbiju. On je ukazao na to da postoje ekonomske izbeglice, a to su lica iz Pakistana i Avganistana, i izbeglice koje beže od rata u Siriji i Iraku, koje čine 70 odsto izbeglica u Srbiji. On je naglasio da se Srbija ponašala odgovorno i evropski, da je prva registrovala i pružila medicinsku pomoć izbeglicama i da sada čeka konačan odgovor EU. “Za nas to nije problem Nemačke, ili bilo koje pojedinačne zemlje ili EU, već cele Evrope. Mi smo spremni da sarađujemo sa svim zemljama EU i da ponesemo svoj deo odgovornosti”, izjavio je srpski premijer.
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je uverena da je najnovijim sporazumima Beograda i Prištine napravljen suštinski napredak i time stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na zapadnom Balkanu. Ona je dodala da veruje da će ti rezultati dati važan impuls napretku Srbije u EU.
Kancelarka je istakla da je Srbija suočena sa velikim talasom izbeglica i da, imajući u vidu probleme Srbije, mora prijateljski da razgovara sa srpskim premijerom o zajedničkom delovanju po tom pitanju.
Što se tiče lažnih azilanata iz regiona zapadnog Balkana, Merkelova je rekla da postoji saglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, bezbedna država i da njeni građani nemaju pravo na azil, ali da će istovremeno učiniti sve da mladima u Srbiji bude omogućena bolja perspektiva.
Premijer Vučić je najavio da će o evropskim integracijama danas govoriti u Bundestagu i u sedištu „Konrad Adenauer fondacije“.<