Празник македонске националне мањине у Србији

Празник македонске националне мањине у Србији

02/08/2023 Off By BERB

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов честитао је данас Илинден, празник македонске националне мањине у Републици Србији, који се прославља 2. августа.

 

Министарство са поносом истиче да су Влада Србије и Покрајинска влада посвећени афирмацији вредности мултикултурализма, у чијој основи је подршка очувању и развоју националне самосвојности свих заједница. Стога ће и даље предано радити на обезбеђивању свих потребних предуслова, од примене закона, преко материјално-финансијских средстава до мањинских сензитивних политика, како би Македонци у Србији успешно наставили да развијају своје националне институције и животне перспективе.

Празник Илинден, спомендан по јулијанском календару на старозаветног пророка светог Илију, има посебно значење у историји македонског народа јер се истог дана прослављају два велика догађаја. Први је сећање на 2. август 1903. године када је у Крушеву подигнут Илинденски устанак против турске управе, a ове године прославља се 120. годишњица од Илинденског устанка. Други догађај је сећање на 2. август 1944. године када је у манастиру Прохор Пчињски одржано прво заседање Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније.