Аутопут Ниш-Мердаре унапредиће развој Топличког округа и југа Србије

Аутопут Ниш-Мердаре унапредиће развој Топличког округа и југа Србије

26/07/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је данас прву деоницу ауто-пута Ниш–Мердаре Сектора 1, у дужини од 5,5 километара, указавши на то да ће та саобраћајница, која је изграђена по највишим светским стандардима, помоћи развитку Топличког округа и југа Србије и бити један од најпрометнијих путева у Србији.

Отварању деонице ауто-пута Ниш–Мердаре присуствовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Вучић је исказао захвалност ЕУ на великој помоћи, као и Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) и Европској инвестиционој банци (ЕИБ), које су по веома повољним условима помогле на изградњи овог капиталног инфраструктурног објекта.

Председник је истакао да је јако важно ојачати југ Србије, за који је навео да је један од најлепших делова наше земље.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре истакао је да „Ауто-пут мира“, који ће повезивати југ Србије са западнобалканском мрежом путева, треба да буде пут стабилности и помирења у региону.

Он је нагласио да за њега изградња путева представља симбол евроинтеграција.

Радићемо на изградњи путева и допринети да путовања људи буду безбеднија и ефикаснија, поручио је Жиофре и додао да ће овај ауто-пут бити кичма регионалне путне мреже.

На овој деоници ауто-пута изграђена је петља “Мерошина исток”, као и два моста и два надвожњака, укупне дужине око 285 метара.

Деоница 1, од Мерошине до Мерошине 1, прва је од четири деонице Сектора 1, који се простире од Ниша до Белољина и дуг је 32,65 километара.

Прва деоница од Мерошине до Мерошине 1, дуга је 5,5 км, затим деоница 2, од Мерошине 1 до Прокупља исток дуга је 8,8 км, деоница 3 од Прокупља Исток до Прокупља Запад дуга је 12,8 км, док је последња деоница од Прокупља Запад до Белољина, дуга 5,6 км.

Финансирање пројекта за цео Сектор 1 у износу од 225,6 милиона евра обезбеђен је кроз Инвестициони грант WБИФ у износу од 40,6 милиона евра и зајам од ЕБРД и ЕИБ у износу од 185 милиона евра.

Укупна дужина аутопута Ниш–Мердаре је 77 километара, а на њему је предвиђено да се изгради 88 мостова, седам денивелисаних раскрсница и 35 тунела.

Ауто-пут Е-80 Ниш–Мердаре је саобраћајница од високог приоритета за Републику Србију, јер ће повезати југ Србије и Приштину и постаће део путне мреже која преко Тиране води до Драча.

Тиме ће се Србија повезати са лукама на Јадранском мору, a реч је о приоритетном инфраструктурном пројекту који омогућава економски и социјални развој земље, као и јаче повезивање читавог региона.