Подршка ОЕБС-а јачању независности медија кроз доношење квалитетних закона

Подршка ОЕБС-а јачању независности медија кроз доношење квалитетних закона

26/07/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Влади Србије са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадором Јаном Братуом.Брнабић се на почетку састанка захвалила Братуу на дугогодишњој подршци ОЕБС-а и разговорима о доношењу медијске стратегије. Према њеним речима, било јој је важно да се састану пре почетка јавне расправе о медијским законима – Закона о јавном информисању и медијима и Закона о електронским медијима.Радна група за Предлог закона о јавном информисању и медијима и експертска радна група за закон о електорнским медијима у потпуности су завршиле свој посао на изради предлога ових важних медијских закона.

Како је премијерка навела, планирано је да се јавна расправа одржи наредног месеца, у трајању од неколико недеља. Истакла је да је пре почетка расправе желела да разговара са амбасадором Братуом о финалним нацртима закона.Брату је рекао да је доношење Закона о јавном информисању и медијима и Закона о електронским медијима корак у правом смеру и да ОЕБС у потпуности подржава јачање независноти медија кроз доношење квалитетних закона.

Брнабић је напоменула да се на изради ових нацрта закона радило дуго и посвећено, као и да се о њима разговарало у оквиру дијалога о медијској стратегији, у којој су учествовала и новинарска удружења, невладине организације као и представници цивилног друштва. Навела је да ће јавна расправа о овим нацртима закона која нас очекује бити широка и свеобухватна, као и да се неће одржавати само у Београду, већ и у другим градовима у Србији. Додала је да ће нацрти закона бити доступни целокупној јавности и у електронском формату, те да ће сви заинтересовани моћи да се на време упознају са њима и дају своје коментаре.

Брату је поздравио овакав приступ Владе Србије и изразио задовољство што су нацрти медијских закона све ближи парламенту, додао да ће Мисија ОЕБС-а у потпуности пратити наставак процеса и истакао да ће помоћи на сваки могући начин.

Састанку је присуствовао и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.