Промоција фотомонографије “ФотоГРАФИЈЕесеји (1)” Миленка Савовића 27. јула у 20h

Промоција фотомонографије “ФотоГРАФИЈЕесеји (1)” Миленка Савовића 27. јула у 20h

25/07/2023 Off By BERB

На самом затварању изложбе „Јутарњи лет за Месец!“, као изузетно важан сегмент читавог пројекта у коме се представља стваралаштво чачанског аутора Миленка Савовића, мајстора фотографије Фото савеза Србије и члана УЛУПУДС-а, представљамо фотомонографију која, поред одабраних фотографија (избор из Савовићевог опуса који траје 50 година), садржи и десетак текстуалних есеја о приступу фотографској уметности.

Заправо се ради о кратким текстовима у којима Савовић износи разноврсне опсервације везане за креативни потенцијал фотографије и друга промишљања у циљу расветљавања ауторских недоумица везаних за  контекстуализацију, естетику и садржајност информације презентоване у фото медију.

Поред аутора и уредника о фотомонографији ће говорити и историчарка уметности и независна кустоскиња Слађана Петровић Варагић.

Издавач: Уметничка галерија „Надежда Петровић“

Рецензент: проф. Александар Келић, Факултет примењених уметности

Уредник: Мирјана Рацковић, музејски саветник

 

Миленко Савовић је рођен у Чачку 1952. године. Уметничком фотографијом се бави од краја седамдесетих година, jедан je од оснивача Фото кино клуба „Чачак“, ангажован на реализацији великих фотографских смотри у организацији Фото савеза Југославије и Србије троком осамдесетих година.

Звање мајстор фотографије Фото савеза Србије носи од 2015. године, када постаје и члан фотографске секције УЛУПУДС-а. Учествовао је на око 220 колективних и неколико самосталних изложби у земљи и иностранству, излагао на изложбама савремене уметности. Носилац је бројних награда и признања из области уметничке фотографије и вишеструко награђиван у области графичког
дизајна и опреме књига. Фотографија је функционално и креативно нераздвојни део
посла којим се професионално бави у сопственој графичкој радионици „Артера“. Члан је Уметничког савета Фото савеза Србије, учествује у раду селекционих и жирија за доделу награда, активан у Фото групи Формат.