Апел грађанима да се придржавају безбедносних мера током временских непогода

Апел грађанима да се придржавају безбедносних мера током временских непогода

22/07/2023 Off By BERB

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова на основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода на данашње временске непогоде, поново апелује на грађане да се током невремена придржавају мера, било да се налазе на отвореном или затвореном простору.

 

Ако се грађани налазе у затвореном простору за време олује, потребно је да обезбеде све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане. Такође, потребно је обезбедити и прозоре и спољна врата и затворити сва унутрашња врата, као и избегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници.

Уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је да се склоне од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имају у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини. Такође, важно је избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сести на земљу и избегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон.

Уколико се грађани нађу у шуми, заштиту треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору. Потребно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места. Не треба прелазити преко воде, нити пливати.

Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама (штапова за голф, штапова за пецање и слично) и избегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично.
Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држати растојање од пет метара између себе.

Уколико се нађу у аутомобилу за време јаке олује, потребно је зауставити аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил, остати у аутомобилу и упалити позициона светла док не прође олуја, затворити прозоре и не додиривати металне предмете у аутомобилу и избегавати поплављене путеве.

Посебно напомињемо да по завршетку олујног невремена грађани, уколико примете кварове на електроснабдевању као што су прекинути каблови и слично, одмах контактирају надлежне службе у циљу отклањања последица олујног невремена.

Припадници Министарства унутрашњих послова и данас пружају сву потребну помоћ нашим грађанима у отклањању последица невремена и остаће на терену јер су током данашњег дана најављене нове падавине.