Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja: Protivrečne odluke tenderske komisije Muzeja savremene umetnosti

Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja: Protivrečne odluke tenderske komisije Muzeja savremene umetnosti

03/09/2015 Off By

U toku tendera došlo je do velikog broja protivrečnih i začuđujućih odluka tenderske komisije, kao i njenog nepostupanja po rešenjima Republičke komisije, iz čega bi se moglo zaključiti da je došlo do favorizovanja ponuđača sa najvišom cenom od svih učesnika na tenderu


photo-kultInfo:Press Ministarstva


 

MINISTARSTVO kulture i informisanja neće dozvoliti različitim interesnim grupama da ugroze novac poreskih obveznika koji je Vlada Srbije iz budžeta izdvojila za potpuni završetak radova na obnovi Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Nizom kontraverznih odluka i nepostupanjima po nalozima Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, tenderska komisija za izvođenje radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji objekta Muzeja savremene umetnosti kršila je sve propisane rokove i zloupotrebljavala čitav tok tendera.
Ministarstvo podseća da su blagovremeno obezbeđena sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti, čime su stvoreni preduslovi za raspisivanje tendera.
Tender je raspisao Muzej savremene umetnosti na čelu sa direktorom Jovanom Despotovićem, koji je kao odgovorno lice formirao tendersku komisiju, koju su, pored dva člana iz redova zaposlenih u muzeju, sačinjavali Miomir Stojanović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, Dušan Bogojević, predsednik Skupštine Koridora Srbije, i Radoljub Došić, zaposlen u „R Dijagnostika doo“.
Napominjemo da je Despotović izabrao članove komisije bez ikakvih konsultacija sa Upravnim odborom i zaposlenima u muzeju.
U toku tendera došlo je do velikog broja protivrečnih i začuđujućih odluka tenderske komisije, kao i njenog nepostupanja po rešenjima Republičke komisije, iz čega bi se moglo zaključiti da je došlo do favorizovanja ponuđača sa najvišom cenom od svih učesnika na tenderu.
Od šest prijavljenih, tenderska komisija je konstatovala da tri ponuđača zadovoljavaju sve uslove, što je potvrdila i Republička komisija, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u svom mišljenju traženom na osnovu žalbe jednog od ponuđača.
Protivno svakoj ekonomskoj logici, tenderska komisija se u dva navrata odlučila za ponuđača sa cenom za oko 20 procenata većom u odnosu na sledeću ponudu, odnosno za čak 32 odsto većom u odnosu na najpovoljniju ponudu.
Sve to prouzrokovalo je da tenderska komisija još nije okončala postupak, čime je prekršila rokove i praktično opstruirala završetak radova na obnovi jedne od najznačajnijih ustanova kulture u našoj zemlji.
Ministarstvo kulture i informisanja insistiralo je i nastaviće da insistira na striktnom poštovanju Zakona o javnim nabavkama i bespogovornom sprovođenju svih rešenja Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.
Trenutni prioritet je pronalaženje rešenja, kojim bi se u najkraćem roku zaustavila opstrukcija tenderske procedure od strane interesnih grupa i stvorili uslovi za nastavak i završetak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti.
Sat koji je Ministarstvo postavilo na muzeju već sedam meseci podseća direktora i članove tenderske komisije na obaveze preuzete pred celokupnom javnošću. Sat otkucava i utvrđivanje lične odgovornosti pojedinaca iz interesnih grupa, čiji ciljevi nemaju nikakve veze sa kulturom i opštim interesom.
Da bi se utvrdila lična odgovornost, Ministarstvo kulture i informisanja i svi nadležni državni organi preduzeće sve neophodne mere, svaki iz svog delokruga, kako bi, pored završetka obnove Muzeja savremene umetnosti, bile sprečene zloupotrebe i zakon bio striktno poštovan.♦


KULTURA

Od 2. u Doma Sindikata i Ben Akiba comedy club& bar održava se StandUpFest 2015 – Prst u okostandard

Prstom u oko, kako glasi ovogodišnji slogan festivala, otvaramo teme, razotkrivamo tabue, postavljamo pitanja i, sve to, uz

 

 

 

 

Međunatodni beogradski sajmi knjiga – gost Sajmu knjiga u Moskvikult-sajam-knjiga-u-moskvi

Delegacija Međunarodnog beogradskog sajma knjiga u sastavu Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu grada Beograda, Zoran Avramović, predsednik Odbora

 

 

 

Muzej savremene umetnosti: Ministarstvo podržalo smenu direktoraMuzej

  Ministarstvo insistira da se Muzej savremene umetnosti maksimalno angažuje kako bi se na najtransparentniji i nejefikasniji način

 

Kreativna fabrika DosijeUmetnik predstavlja Gorana Mihajlovićaumetnik31

  Diplomorao je na Tehnoloskom fakultetu u Leskovcu na smeru: dizajn i projektovanje tekstila 2008. Posdiplomske studije na