Pozitivni rezultati podrške države porodicama sa decom

Pozitivni rezultati podrške države porodicama sa decom

19/07/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je tokom prošle godine zabeležila rast broja novorođene dece, ukazavši na to da je finansijska pomoć porodicama sa decom veća nego ikada ranije i da se u ovoj godini za te mere iz budžeta izdvaja 87 milijardi dinara.

Brnabić je, obrazlažući predloge više zakona na sednici Skupštine Srbije, istakla da je posle skoro četiri decenije zaustavljen negativan trend ukupnog broja novorođene dece.

Premijerka je, govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom, izrazila zadovoljstvo zbog toga što su mere države počele da daju rezultate.

Ona je ukazala na to da se ovim dokumentom dodatno podržava roditeljstvo posebno za žene preduzetnice, objasnivši da je predviđeno da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa posla radi nege deteta, odsustvo radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Predsednica Vlade je precizirala da otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Brnabić je, obrazlažući Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, objasnila da je reč o pomoći za decu do 16 godina starosti.

Predsednica Vlade je rekla da će, ukoliko Skupština usvoji ovaj zakon, prijave za pomoć biti moguće u periodu od 20. avgusta do 20. septembra, a da se isplata očekuje od 25. septembra.

Ona je navela i da je postojećim Zakonom o ozakonjenju propisana zabrana naknadnog priključenja na infrastrukturu objekata koji su u postupku ozakonjenja, a da se dopunom tog zakona izlazi u susret približno 55.000 domaćinstava da ostvare tu mogućnost.

Premijerka je objasnila da će se tim domaćinstvima omogućiti da se privremeno priključe na infrastrukturu, s tim što se to neće odnositi na investitore stambenih objekata koji su gradili stanove za prodaju.

Kada je reč o Predlogu zakona o potvrđivanju sektorskog sporazuma između Vlade i Evropske komisije o mehanizmima primene finansijske pomoći Unije Srbiji u okviru IPARD 3, Brnabić je istakla da se usvajanjem zakona otvara put za dodatnu bespovratnu pomoć od 288 miliona evra što će doprineti razvoju ruralnih područja.

Brnabić je, predstavljajući predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, istakla da one ubrzavaju elektronski rad i uvodi elemente zelene gradnje, odnosno obavezu posedovanja ekološkog sertifikata, dodavši da se ovim izmenama, takođe, štite objekti kulture i uvodi konzervatorski nadzor.

Ukidamo i leks specijalis za linijske infrastrukturne objekte. Evropska komisija nam je više puta skretala pažnju na to da odredbe ovog zakona, posebno oko javnih nabavki, nisu u skladu sa evropskim, i doneli smo odluku da se on stavi van snage, predočila je premijerka.

Prema njenim rečima, predloženim izmenama zakona o železnici i interoperabilnosti železničkog saobraćaja usklađuje se naša regulativa u ovoj oblasti sa pravnim tekovinama Evropske unije, što će imati pozitivan uticaj na Direkciju za železnice, privredu Srbije i železničku industriju.

Ona je, govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čiji je predlagač Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, navela da je o ovom pitanju bilo reči na sednici Socijalno-ekonomskog saveta i da će se novim zakonskim rešenjima obezbediti dodatna sigurnost za naše radnike.Predsednica Vlade je rekla da je zakonskim izmenama predviđeno uvođenje jedinstvene dozvole za boravak i rad, koja će se izdavati elektronski što će povećati efikasnost i transparentnost tog posla.

Dozvole će se izdavati na tri godine, a ne na godinu dana kao što je sada slučaj, rekla je ona, dodavši da se uvodi fleksibilniji koncept zapošljavanja stranaca.

Ona je objasnila da će Nacionalna služba za zapošljavanje davati saglasnost za zapošljavanje stranaca tek kada se vidi da nema domaćih državljana koji ispunjavaju uslove za određeno radno mesto, naglasivši da će se na taj način čuvati domaća radna snaga.

Brnabić je navela i da je cilj Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici da se zatvori poglavlje gde su Srbija i Energetska zajednica imale različita pravna viđenja razdvajanja vlasničkog upravljanja, što je onemogućavalo punu sertifikaciju naših operatora prenosne mreže i transportnog sistema prirodnog gasa.

Premijerka je istakla da se ovim dokumentom vrši potpuno upravljačko razdvajanje, tako što EPS i „Srbijagas“ ostaju u nadležnosti Ministarstva rudarstva i enegretike, a time i Vlade, dok EMS i „Transportgas“ prelaze u nadležnost Republičke komisije za energetske mreže, nezavisnog državnog organa koji se osniva ovim zakonom i čije je osnivanje i kontrola rada u nadležnosti Narodne skupštine.

Ona je rekla i da je predloženo više zakonskih izmena vezanih za potvrđivanje ugovora o zajmovima, a jedan od njih je i zajam Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od 80 miliona evra za naučnu infrastrukturu, odnosno inovacije u ovoj oblasti.

Prema njenim rečima, ovim sredstvima izgradila bi se druga faza naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku, kao i Regionalni tehnološki park u Kruševcu, a deset miliona evra bilo bi upotrebljeno za izgradnju BIO4kampusa.

Jednim od predloženih ugovora o zaduživanju obezbedilo bi se 16 milijardi dinara za Dunavsku magistralu, zatim 30 miliona evra za izgradnju novih zatvorskih kapaciteta u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, kao i 280 milona evra za poboljšanje sekundarnog i tercijarnog sektora zdravstva, dodala je predsednica Vlade.