3. SEPTEMBAR

3. SEPTEMBAR

03/09/2015 Off By
formula-I,trka-oko-kalemegd
1939. – Na kružnoj stazi oko Kalemegdana u Beogradu održane su dotad najveće međunarodne automobilske trke u Jugoslaviji, a pobedniku je pripala “Velika nagrada Beograda”. >>>

301. – Osnovana je državica San Marino, najstarija republika koja jos uvek postoji od osnivanja i jedna od najmanjih na svetu. Nju je, po predanju, osnovao Sveti Marin, koji je bio kamenorezac sa ostrva Raba, u Jadranskom moru (Hrvatska).
1189. – U Vestmisterskoj palati u Londonu je krunisan engleski kralj Ričard Prvi (Richard I) poznat kao “Ričard lavljeg srca” (Richard “the Lionhearted”).
1658. – Umro je od upale pluća Ser Oliver Kromvel (Cromwell), britanski političar, poznat pod nadimkom Lord Zaštitnik (Protector).
1783. – Potpisivanjem mirovnog ugovora u Parizu, izmedju predsavnika SAD i Velike Britanije, okončan je američki rat za nezavisnost.
1939. – Velika Britanija i Francuska su objavile rat Nemačkoj, time je počeo Drugi svetski rat.
1939. – Na kružnoj stazi oko Kalemegdana u Beogradu održane su dotad najveće međunarodne automobilske trke u Jugoslaviji, a pobedniku je pripala “Velika nagrada Beograda”.
1943. – Savezničke trupe su izvršile invaziju na italijansko kopno u Drugom svetskom ratu.
1967. – U Švedskoj je promenjen zakon o saobraćaju i promenjena je strana kojom se vozi, od leve na desnu, u skladu sa većinom evropskih zemalja.
1976. – Američka svemirska sonda Viking 2 je izvršila uspešno spuštanje na Mars.
1994. – SSSR i Kina su potpisali ugovor po kojem obe zemlje prestaju sa usmeravanjem svojih nuklearnih oružja jedna prema drugoj.
1997. – Dogodila se avionska nesreća u Kambodži u kojoj se vijetnamski Tupoljev TU-134 srušio na aerodromu u Pnom Penu. Nastradalo je 64 putnika i članova posade.
2004. – U ruskom gradu Beslanu, u republici Severnoj Osetiji, krvavo je okončana opsada škole u kojoj su naoružani muslimanski ekstremisti, čečenski teroristi, zauzeli školu u kojoj je bilo preko 1200 učenika i nastavnika. Prema zvaničnom izveštaju, 344 civila je poginulo, od njih 186 dece, a stotine su ranjeni.
2006. – Američka teniska legenda, Andre Agasi (Agassi), je završio svoju bogatu tenisku karijeru, izgubivši u trećem krugu US Open turnira od Bekera (Becker).♦


NA DANAŠNJI DAN

2. septembarmilan-nedic

1877. – Rođen je Milan Nedić, general, predsednik srpske vlade u periodu nemačke okupacije u Srbiji. Do Drugog

 

 

 

 

JUGOSLAVIJA, delegacija ¨efova dr¸ava sudionica konferencije nesvrstanih u Beogradu, rujan 1961.

1.septembar

1961. – U Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja, kojoj su prisustvovali predstavnici 25 zemalja i 40 antikolonijalnih i oslobodilačkih pokreta. Posle šest dana rada skup je usvojio dokumente o principima nesvrstavanja kao nezavisnog vanblokovskog činioca.