Компаније из САД заинтересоване за улагање у савремене енергетске капацитете у Србији

Компаније из САД заинтересоване за улагање у савремене енергетске капацитете у Србији

18/07/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас с амбасадором САД у Републици Србији Кристофером Хилом о сарадњи две земље у области енергетике и потенцијалним новим инвестицијама у овом сектору.“Србија и САД су значајно унапредили економску сарадњу у претходним годинама, а америчке компаније су међу највећим страним инвеститорима у нашој земљи. Процес енергетске транзиције, у којем ће Србија радити на повећању производних капацитета, повећању учешћа ОИЕ у енергетском миксу и диверсификацији снабдевања енергентима, прилика је и да нашу сарадњу у области енергетике подигнемо на виши ниво. Осим инвестиција које реализује држава, унапређењем законског оквира желимо и да стимулишемо приватни сектор да више улаже у обновљиве изворе енергије (ОИЕ), што ће допринети већој сигурности снабдевања, привлачењу нових инвестиција, као и бољој заштити животне средине”, рекла је Ђедовић.

Она је додала да је усвајањем плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности, заједно са усвојеним изменама Закона о коришћењу обновљивих извора енергије и стратешким документима чија израда је у завршној фази, Србија поставља јасне циљеве и приоритете за развој енергетског сектора.

“Стварањем стабилног законског оквира за нова улагања, посебно у области ОИЕ, тежимо да привучемо инвеститоре које својим искуством и технологијама могу да допринесу снажнијем енергетском сектору Србије. Паралелно развијамо и Стратегију развоја енергетике за коју очекујемо да буде на јавној расправи на јесен”, додала је Ђедовић.Амбасадор Хил је похвалио напоре и видљиве резултате Србије у оснаживању енергетског сектора у односу на ризике које доноси енергетска криза, додајући да су америчке компаније заинтересоване за улагање у технолошки савремене енергетске капацитете у Србији.