Дачић и МИП Венецуеле Хил о унапређењу сарадње

Дачић и МИП Венецуеле Хил о унапређењу сарадње

14/07/2023 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас министра народне власти за спољне послове Боливарске Републике Венецуеле Ивана Хила Пинта, који борави у званичној посети Београду.„Венецуела и Србија су две братске или, ако хоћете, сестринске земље, изузетно блиске, са традиционалним пријатељским односима дугим 140 година, сада већ 141. Успели смо да у овим тешким временима и за Венецуелу и за Србију, упркос тешким притисцима, сачувамо наше пријатељство,“ изјавио је министар Дачић на заједничкој конференцији за новинаре након разговора, пожелевши добродошлицу колеги из Венецуеле, и додао да је председник Вучић претходно приредио радни доручак за министар Хила, што није уобичајена пракса, желећи тиме да искаже своје поштовање према Венецуели и председнику Мадуру за пријатељство исказано Србији.

Током разговора у Министарству спољних послова, који је истовремено третиран као Други састанак Механизма политичких консултација Србија – Венецуела, размотрене су бројне могућности за даље унапређење билатералне сарадње. Изражена је обострана спремност за јачање политичког дијалога и економских веза, као и сарадње у областима пољопривреде, туризма, образовања, омладине, спорта и културе.
„Желим да изразим огромну захвалност Венецуели за њену позицију у односу на наш највећи проблем, а то је питање нашег територијалног интегритета и суверенитета,“ рекао је шеф српске дипломатије, додавши да Венецуела, са којом немамо отворених питања, у Србији има искреног пријатеља и да је, у жељи да што више олакшамо сарадњу, донета одлука о отварању амбасаде Србије у Венецуели, с обзиром да Венецуела већ годинама има амбасаду у Србији.

Министар Дачић се затим осврнуо и на своју недавну одлуку да се, сходно закону, опозову амбасадори чији је четворогодишњи мандат истекао, те најавио да ће нови амбасадори бити постављени у наредним недељама, укључујући и амбасадора у Венецуели.

„Са Србијом нас везује неколико тема – на првом месту, везује нас питање принципа међународног права, принцип поштовања Повеље УН,“ изјавио је МИП Венецуеле Хил, додавши да ће његова земља увек бити верна принципу подршке суверености и поштовања територијалног интегритета земаља, што су вредности које дели са Србијом, с којом се у последњих десет година труди да развије односе у све комплекснијем свету данашњице, у све изазовнијој геополитичкој ситуацији. Министар Хил је подсетио и да је у Београду 1961. године основан Покрет несврстаних земаља, коме се Венецуела накнадно прикључила, што чини још један форум за сарадњу наше две земље.

Министри су данас потписали Споразум између Владе Републике Србије и Владе Боливарске Републике Венецуеле о укидању виза за носиоце обичних пасоша, што је заједнички оцењено као први у низу корака усмерених ка јачању, пре свега, економске сарадње. Министар Дачић је на крају саопштио да је покренута процедура братимљења Београда и Каракаса.