Отворена изложба „Супстрати” у Културном центру Србије у Паризу

Отворена изложба „Супстрати” у Културном центру Србије у Паризу

14/07/2023 Off By BERB

Фoто: Саша Ватковић

 

Изложба „Супстрати“ која је отворена у Културном центру Србије у Паризу, спојила је уметнике из Србије, Албаније и Северне Македоније, што најбоље сведочи о великом уметничком потенцијалу три земље, као и о могућностима које отвара аутентична регионална иницијатива „Отворени Балкан“, а у наредном периоду настојаће се у томе да се културна сарадња додатно унапреди новим идејама и пројектима, оцениле су министарке културе Републике Србије, Албаније и Северне Македоније.Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гоjковић у изјави медијима у Паризу истакла је да је велики успех отварање заједничке изложбе и да је иницијатива председника Србије Александра Вучића, као и премијера Северне Македоније и Албаније, била да се управо кроз ликовно стваралаштво, организовањем заједничке изложбе три уметника из три земље у Културном центру у Паризу широкој међународној публици пошаље порука да је наш регион део решења, а не проблема, како нас називају они који нас недовољно познају.
„Прошло је заиста мало времена од како смо нас три као министри културе Србије, Албаније и Северне Македоније на једном од састанака Самита Отвореног Балкана у Охриду потписале Споразум о сарадњу и области културе, у области кинематографије, аудио-визуелног стваралаштва и можемо да се похвалимо да је ова иницијатива отворила врата бројним уметницима све три земље, а ми тежимо ка томе да нас ускоро буде и више, барем у свету пројеката из културе“, рекла је министарка Гојковић.
Истакла је да се кроз три потпуно различита али компатибилна рада уметника из Србије, Албаније и Северне Македоније показало колико је наша култура и наше културно наслеђе кроз историју повезано и да су неке различитости које имамо само позитивна страна нашег заједничког живота.
„Кроз уметност која не познаје границе, кроз добру сарадњу уметника који нису имали ни језичке баријере нити неке предрасуде једни према другима, можемо да покажемо како ми можемо у будућности да изградимо један диван простор какав је свакако простор Западног Балкана, поручила је министарка Гојковић.

Она је подсетила на пројекат Отвореног Балкана у области музике, где је чувени диригент Зубин Мехта прихватио иницијативу да диригује Београдском филхармонијом и да одржи концерте у Београду, Скопљу и Тирани захваљујући чему је публика све три земље има прилику да учествује у овом заједничком пројекту.
Указала је и да је потписан и Споразум о сарадњи три национална театра – драма, опера и балет те да је захваљујући томе недавно национални театар из Скопља гостовао у Београду.
Министарка културе Републике Албаније Елва Маргарити рекла је да сматра симболичним чињеницу да је у великој земљи „слободе, једнакости и братства“ уметност уједињена показујући још једном снагу коју има као језик комуникације, сарадње и рушења свих баријера.
Она је навела да је овај пројекат, односно заједнички наступ три уметника у Паризу резултат свега оног што нас повезује и што нам је заједничко и на шта полажемо иста права.
„Култура представља мостове, спаја људе и руши све баријере, а то управо показује и изложба „Супстрати“ “ рекла је Маргарити.

Она је навела да и концерт Београдске филхармоније којим је дириговао Зубин Мехта у Београду, Тирани и Скопљу представља добар пример промоције културе и културне сарадње и да се нада да ће таквих иницијатива бити још у наредном периоду.

Маргарити је рекла да је у разгвору са министаркама културе Србије и Северне Македоније било речи о сарадњи у области кинематографије, али не само што се тиче копродукције, већ и промоције целог региона, не само појединачних држава истичући да у тој области има доста потенцијала за унапређење сарадње.

Министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска Стојчевска рекла је да је потписивање Меморандума о сарадњи прошле године било веома важно и да су се министарке културе све три државе договориле да ће посебна пажња бити посвећена промовисању пројеката из области културе у оквиру „Отвореног Балкана“.
„ Наша сарадња је на највишем могућем нивоу и нас три министарке културе ћемо бити у контакту и видети шта је следеће што можемо да урадимо.

Надам се да ће сваки наредни догађај бити већи и значајнији“, рекла је министарка културе Северне Македоније.

Она је такође подсетила да је наступ три уметника у срцу Париза прилика да промовишемо Отворени Балкан, али и овај регион у глобалу.

„Балкан је регион који је јако добро повезан и који дели заједничку историју и културну традицију и наслеђе“, рекла је Стојчевска. Она је најавила да ће бити нових састанака и да ће представници три министарства размотрити нове активности и пројекте у области позоришта и кинематографије, али и неке друге заједничке наступе.

„Култура је постала једна од најзначајних области сарадње у оквиру Отвореног Балкана“, закључила је она.

Три министарке указале су и да је иницијатива која је најпре покренута са циљем унапређења економске сарадње у региону, важна и на пољу културе и да је циљ да се она додатно учврсти и унапреди а у циљу промовисања културне разноликости, међукултурног дијалога и међусобног разумевања.

Уметница из Србије Нина Зељковић чији је рад представљен на изложби у Културном центру Србије у Паризу рекла је да је за њу рад на овом пројекту у оквиру инцијативе „Отворени Балкан“, као и путовање кроз Северну Македонију и Албанију било величанствено искуство и да јој је привилегија да може да учествује на оваквој изложби и пројекту.

Такође је захвалила свима који су учествовали у организацији ове поставке и нагласила да је инспирацију за рад нашла у Охридском и на Преспанском језеру, најстаријим језерима у Европи са невероватном историјом, сакралним објектима, људима и звуцима.

Дријант Зенели из Албаније рекао је да је значај иницијативе Отворени Балкан изузетно велики, али је и подсетио да су уметници били први који су Балкан учинили отвореним и да су и пре одлуке о покретању иницијативе Отворени Балкан сарађивали.

„Ми већ радимо заједно што значи да не знамо за границе, разумемо најбоље једни друге и иза нас је озбиљан рад. Захвалан сам кустоскињи Клаудији Пецолд, представницима Културног центра Србије у Паризу и колегама и верујем да ће се наша сарадња и пријатељства додатно учврстити и радујем се наставку те сарадње“, рекао је Зенели.

Кристина Пулејкова из Северне Македоније захвалила је свима који су подржали отварање изложбе и додала да њен, као и радови њених колега одсликавају чињеницу да упркос неким различитостима постоје карактеристике које су заједничке за културе све три земље.

„Различите смо културе, али имамо много сличности које нас спајају и које делимо“, рекла је она.
Кустоскиња Клаудија Пецолд је рекла да је изузетно важно што се изложба Супстрати одржава у Културном центру Србије у Паризу и да дела троје уметника, чији потенцијали прелазе локални ниво, показује разноликост и иновације, синергију и заједничко наслеђе.

Изложба „Супстрати” која је отворена синоћ у Културном центру Србије у Паризу представља заједнички пројекат три уметника из Србије, Албаније и Северне Македоније. Изложбу, кустоскиње Клаудије Пецолд, оснивача „Curating Evolution“, отвориле су потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, као и министарке културе Северне Македоније и Албаније Бисера Костадиновска Стојчевска и Елва Маргарити.