Састанак Орлића и министра народне власти за спољне послове Боливарске Републике Венецуеле

Састанак Орлића и министра народне власти за спољне послове Боливарске Републике Венецуеле

14/07/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић примио је данас министра народне власти за спољне послове Боливарске Републике Венецуеле Ивана Хила Пинта, са којим је потврдио да две земље вежу традиционално, искрено пријатељство, као и више од 140 година дуге билатералне везе, засноване на заједничким вредностима – слободи, равноправности између држава и народа, као и на спровођењу суверене и самосталне политике усмерене на очување државних и националних интереса. „Управо такву политику води Србија данас“, поручио је председник НС РС. Др Орлић је изразио захвалност због подршке коју је Венецуела пружила Р. Србији када је реч о избору за домаћина EXPO 2027. Министар Пинто је поручио да ће Венецуела наставити да подржава Р. Србију у свакој прилици, посебно када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље што је, како је нагласио, ствар принципа, те став који се ни у будуће неће мењати. „Бити на страни Србије значи бити на страни међународног јавног права“, поручио је др Орлић, уз поновљену захвалност Венецуели због непризнавања тзв. „Косова“.

Искористио је прилику да министра Пинта детаљно обавести о терору који, над српским народом на КиМ, свакодневно спроводи Аљбин Курти, као и о захтеву председника Р. Србије Александра Вучића за хитно сазивање седнице СБ УН, како би упознао читав свет са тешком ситуацијом на КиМ. Нагласио је да ће Србија, као и до сада, остати опредељена за дијалог, чувајући мир и стабилност за све. Министар Пинто је током састанка захвалио Р. Србији на подршци коју пружа Венецуели, посебно исказаној претходних година. Такође, поздравио је лидерство А. Вучића, изражавајући уверење да ће наша земља, предвођена својим председником, наставити путем даљег развоја, напретка и добробити својих грађана. „Такво лидерство је данас потребно и Европи и свету“, поручио је министар Пинто. Такође, изразио је спремност Венецуеле да са пријатељском Србијом унапређује сарадњу у свим областима, са посебним освртом на економију и парламентарно повезивање.

Састанку председника НС РС и министра Пинта присуствовао је и Ђорђе Комленски, председник Посланичке групе пријатељства са Венецуелом, који је поручио да ће посланици НС РС са задовољством допринети унапређењу сарадње између две земље, између осталог и кроз ратификацију споразума који ће, током посете министра Пинта Р. Србији, бити потписани.