Могућности за сарадњу са JICA на новим пројектима у енергетском сектору

Могућности за сарадњу са JICA на новим пројектима у енергетском сектору

13/07/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са делегацијом Јапанскe агенцијe за међународну сарадњу (JICA) о реализацији текућих пројеката и могућностима за сарадњу на новим пројектима у енергетском сектору.Представници JICA изразили су захвалност тиму Министарства рударства и енергетике на подршци у реализацији пројеката који су у току и исказали заинтересованост за сарадњу на новом пројекту изградње РХЕ Бистрица.

Формирали смо посебан пројектни тим и заједно са представницима ЕПС, наставићемо са израдом пројектно-техничке документације. Паралелно са припремом студије о утицају на животну средину и пројектовањем, важно је да наставимо разговоре о обезбеђивању финансирања, јер је реч о великом пројекту снаге 628 МW. Изградња РХЕ Бистрица је приоритетан пројекат у Плану развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности, које је усвојила Влада Србије, и имаће важну улогу у нашим напорима да повећамо производњу енергије из обновљивих извора, рекла је Ђедовић.

На састанку су размењене информације о напретку радова на изградњи постројења за одсумпоравање у термоелектрани Никола Тесла А, којом ће се значајно смањити емисије штетних гасова из ове електране.У координацији свих учесника на пројекту у ТЕНТ А настојимо да се преостали радови заврше што брже и да се пројекат заврши у дефинисаним роковима, навела је Ђедовић.

JICA се захвалила Министарству рударства и енергетике на досадашњој сарадњи и изразила спремност да се успешна сарадња прошири у будућности.