Novi Sad: Okrugli sto privrednika Srbije i Češke

Novi Sad: Okrugli sto privrednika Srbije i Češke

02/09/2015 Off By

Svima koji su zainteresovani za investiranje u Srbiji kažem da imamo stabilna poitička i ekonomska očekivanja. Međunarodni monetarni fond je juče potvrdio dobre ocene naše privrede. Uspeli smo da spustimo deficit i da se uvrstimo među 10 zemalja u Evropi s najnižim nivoom deficita. Inflacija nam je 1 ipo posto.To znači da imate sigurnost ulaganja u Srbiji, rekao je Aleksandar Vučić


sobotka-vucic-Tanjug-Jaroslav-PapInfo: Ranka Čičak

 

PREMIJERI Srbije i Češke, Aleksandar Vučić i Bohuslav Sobotka posetili su danas Novi Sad i prisustvovali otvaranju Okruglog stola privrednika dve zemlje. Tom prilikom premijer Vučić je privrednicima iz Češke otvoreno govorio o političkim i ekonomskim perspektivama Srbije:

– Svima koji su zainteresovani za investiranje u Srbiji kažem da imamo stabilna poitička i ekonomska očekivanja. Međunarodni monetarni fond je juče potvrdio dobre ocene naše privrede. Uspeli smo da spustimo deficit i da se uvrstimo među 10 zemalja u Evropi s najnižim nivoom deficita. Inflacija nam je 1 ipo posto.To znači da imate sigurnost ulaganja u Srbiji.
U izjavi novinarima, premijer je rekao da veliki broj čeških privrednika već radi u Srbiji, a da posle ove posete češke delegacije očekuje još veću razmenu naših zemalja, koja danas iznosi 613, 5 miliona evra.Očekuje još veće investicije Češke u Srbiju, a za neku godinu i značajnije investicije Srbije u Češku:
– Mitas iz Rume najavio je danas da priprema novu investiciju od 18 miliona evra i zapošljavanje novih 250 ljudi. Naša je obaveza da taj slobodni trgovinski režim, kakav imamo s EU i sa zemljama istoka iskoristimo i povežemo. Kada bi to ostvarili i na severu Afrike, proizvodnja MItasa bi mogla da bude još veća, jer upravo na severu Afrike prodaju dobar deo svojih proizvoda.
Bilo je razgovora i o infrastrukturnim projektima, izgradnji hidroelektrana na Drini, o ulaganju u energetiku, o rudniku Soko, izgradnji novog rudnika Ćirikovac, elektrani Štavalj. Vučić kaže da će se rešitii i sadašnji problemi finansiranja ovih projekata. To će se raditi uglavnom iz budžeta, u kojem sada ima novaca. Ponovio je da od Češke možemo da učimo i da zna da će trebati nekoliko decenija da stignemo privredu ove zemlje.
I češki premijer smatra da je Srbija zanimljiv saradnik Češke i da odnosi dve zemlje imaju veliki privredni potencijal. Drago mu je što mogu da ponude češke investicije u srpskoj infrastrukturi, železničkom saobraćaju, izgradnji železničkih stanica, modernizaciji energetike, rudnika, u obnovljivu energiju.Neki se planovi već uobličavaju.Čuli su se i dobri predlozi za saradnju u okviru hemijske industrije.
Vučić kaže da je njegova sveska puna planova i da su ovo za njega uvek najbolji sastanci gde se najkonkretnije razgovara. Očekuje do kraja godine više potpisanih ugovora. Očekuje i investicije od oko 12 miliona evra za obnovljivu energiju.
Na molbu novinara da prokomentariše jučerašnju izjavu Vojislava Šešelja kako bi ušao u koaliciju sa Vučićem, ukoliko on odustane od evropskog puta, Vučić kaže:
– Ja poštujem sve političke protivnike – gospodina Šešelja, gospodina Pajtića i druge. Ne bih to naročito komentarisao. Hvala mu na tome što je bar rekao da ništa ne dugujem nikome i da ništa nisam krao. Ovo drugo ne komentarišem. Rekao bi ono što sam već rekao u izbornoj kampanji. Nisam obećavao med i mleko, nudio kule i gradove, već znoj i rad. Od tada smo napravili velike rezultate. Mene je pogodilo što, ono što je za mene bio diplomski ispit, a to je jučerašnji stav MMF-a, koji nosim kao svoj diplomski rad gde se hvale pozitivni rezultati Srbije, neki koriste da iz toga izvuku negativne vesti i negativne komentare. Za ovo sam se borio i lično i kao Vlada , da preokrenemo situaciju.Uspeli smo. Svi znaju da je Srbija na stabilnom putu. Nikada njen ugled nije bio veći u Evropi i svetu.To mnogima u našoj zemlji , iz meni nepoznatog razloga, ne odgovara. Kritikuju i naš rast od 4 posto. Što se tiče EU, ja sam rekao da je Srbija na evropskom putu. Mi vodimo patriotsku politiku. A to znači da ljudi u Srbiji mogu najbolje da žive. Voleli bismo da pripadamo društvu koje ima te dosadne procedure, ma koliko se na njih ljutili. Pored naših prijatelja iz Ujedinjenih emirata, koji su nam bilaterarno dali najveću pomoć posle poplava i prijatelja iz Norveške, mi smo najveću pomoć dobili od EU. Imam prost odgovor zašto smo za ulaz u EU. To je tip društva koje mi želimo da izgradimo. Zato ćemo ostati na evropskom putu. Što se toga tiče, uvek mogu da me smene i Pajtić i Šešelj i ostali zajedno ili odvojeno. Ja ću uvek da poštujem narodnu volju i za razliku od jednog od njih, koji se drži za fotelju po svaku cenu, meni to ne pada na pamet. Kada narod bude pokazao da ne želi ovu Vladu, biću slobodan da se sklonim.
Novinari su ponovili pitanje o povećanju plata i penzija, a premijer je ponovio da će one biti povećane, ne onoliko koliko su smanjene, već manje, ali će se povećati i onima kojima nisu bile smanjivane.Ta će mera obuhvatiti oko 2 miliona i 250 hiljada ljudi. Od toga najmanje milion i 150 hiljada su oni koji će posle toga imati više plate i penzije nego što su ih ikada imali. Kaže da će život biti kvalitetniji, zbog toga što nismo imali inflaciju. Ona je manja od 1,5 posto.Ironično je zaključio:
– Osim u nekim novinama, poskupljenja ne postoje. Oni koji su ranije delili ono što nije zarađeno, doveli su zemlju do bankrotstva.
Na primedbu da je srpska zarada najmanja u regionu, Vučić kaže:
– Prosečna zarada u Srbiji je danas na istom i višem nivou nego lane. Zarade u privatnom sektoru su povećane. Ja sam zbog toga ponosan. Uskoro ćemo se približiti sumi od 400 evra. Pre kraja 2017 će biti plate još veće. Što se penzija tiče, one su veće nego kod nekih u EU, naprimer u Bugarskoj i Rumuniji. Samo što vi novinari to neželite da kažete. Ali, tu sam ja, da to dodam.
Na pitanje hoće li biti privremenog ili trajnog naseljavanja izbeglica, premijer kaže da ne postoji nikakav plan naseljavanja izbeglica:
– Postoji naša želja da budemo odgovorni i ozbiljni. Iako smo samo zemlja kandidat, spremni smo da se ponašamo kao zemlja članica i da prihvatimo deo odgovornosti. Ne možete nikoga terati da ostanu ovde. Videli ste da izbeglice ne žele daostanu ni u Beču. Oni imaju neku planiranu rutu do Nemačke i do skandinavskih zemalja. Mi im nismo u tim planovima. Nije ni Austrija ni Češka, zemlje koje su uspešnije od nas.
Novinari su citirali ocene raznih partija o svojim visokim podrškama građana i pitali premijera hoće li on smeti na izbore. Nasmešio i rekao da će se boriti za cenzus, a oni neka pobeđuju:
– Hoćemo li mi na izbore, obavestiću vas do kraja septembra. Samo ih potsetite na te procente i kada izbori prođu. Ja im unapred čestitam.
O hemijskom kompleksu premijer kaže da MSK dekonzervira svoje pogone. Prvog novembra počinje proizvodnja posle 6 godina konzervacije. Petsto zaposlenih u Kikindi imaće posao, a izvoz će ojačati:
-Radimo i sa našim mađarskim i turskim i azerbejđanskim i drugim partnerima. U azotari imamo još problema oko dugova koje su nam ovi veliki stručnjaci sa po 30 i 40 posto podrške građana ostavili . Negde oko 100 miliona evra duga treba da vratimo u petrohemiji.♦


EKONOMIJA

SVETSKA BANKA I EVROPSKA KOMISIJA SU POKRENULI NAJVEĆE REGIONALNO TAKMIČENJE ZA INOVATIVNE KOMPANIJE I PREDUZETNIKEPioneers-Festival

“Pioneers of the Balkans” će na jednom mestu okupiti predstavnike renomiranih svestkih kompanija, inovativna preduzeća i preduzetnike, nacionalne

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NA BEČKOM SAMITU O ZAPADNOM BALKANUMarko-Cadez

Na radnom doručku (Business Breakfast Western Balkans), Marko Čadež, predsednik PKS predstaviće Akcioni plan sa 26 projekata koje

 

 

 

 

 

 

 

PROSEČNE ZARADE SVE TANJEprosek

Zavod  navodi da je prosečna zarada isplaćena u julu 2015. godine nominalno je veća za 0,5posto i realno

 

 

 

 

 

 

top-job-sajamBEOGRAD: 02. I 03. NOVEMBRA U ZGRADI TEHNIČKIH FAKULTETA ODRŽAVA SE «JOBFAIR15 ─ KREIRAJ SVOJU BUDUĆNOST!” – SAJAM POSLOVA I STRUČNIH PRAKSI

Sajam godinama unazad predstavlja vezu između obrazovnog sistema naše države, kompanija kao poslodavaca i studenata