Састанак са амбасадорком НР Кине

Састанак са амбасадорком НР Кине

13/07/2023 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Гол

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо, коју је детаљно обавестио о угрожености Срба на Косову и Метохији и о деликатности безбедносне ситуације, која угрожава стабилност целог региона. У оквиру тога је истакао да сматра да је неопходно одржавање посебне седнице Савета безбедности УН, како би целокупна светска јавност сазнала о тензијама на КиМ и тешком положају тамошњих Срба.

 

Амбасадорка Чен је, с тим у вези, истакла: “Наш став по питању КиМ је вама веома јасан. Подржавамо налажење решења у оквирима дијалога и Резолуције 1244 СБ УН. Подржавамо напоре Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета. Увек разумемо и подржавамо легитимне и рационалне захтеве српске стране”, навела је кинеска амбасадорка.

Председник Вучић је истакао изузетну динамику у сарадњи између Србије и Кине, засновану на међусобном поверењу и уважавању, као и на стабилној економији и стратешком планирању који за циљ имају дугорочне пројекте на националном и регионалном нивоу. Он је, такође, поновио огромну захвалност, како кинеским пријатељима, тако и амбасадорки Чен Бо, на личном залагању и огромном труду који је уложила у јачање односа Србије и Кине, делећи са нама искрену радост због сваког изграђеног ауто-пута, моста, пруге и фабрике.