Premijer Češke u Beogradu

Premijer Češke u Beogradu

01/09/2015 Off By

Mi mnogho toga učimo i saznajemo od Češke. Dragocena nam je podrtška koju nam Češka pruža na našem evropskom putu. Uveren sam da ćemo imati podršku i za otvaranje prvih poglavlja i to pre kraja ove godine. Dobili smo direktnu finansijsku i tehničku pomoć od Vlade Češke za pitanja migranata, rekao jeAleksandar Vučić na Konferenciji zamedije dva premijera


ceska
Info: Ranka Čičak

POSLE današnjeg sastanka u Palati Srbija, predsednici vlada Češke i Srbije, Bohuslav Sobotka i Aleksandar Vučić pohvalili su sve bolje , istinske i prijateljske odnose naše dve zemlje. Premijer Vučić zadovoljan je i današnjim razgovorima o političkoj i privrednoj saradnji kao i o rešavanju pitanja migranata:

– Zahvalan sam češkom premijeru, koji je posle 8 meseci ponovo došao u Beograd. Mi mnogho toga učimo i saznajemo od Češke. Dragocena nam je podrtška koju nam Češka pruža na našem evropskom putu. Uveren sam da ćemo imati podršku i za otvaranje prvih poglavlja i to pre kraja ove godine. Dobili smo direktnu finansijsku i tehničku pomoć od Vlade Češke za pitanja migranata. Zahvalan sam i ministru unutrašnjih poslova Češke Republike, Milanu Kolomnecu, koji je doneo i prvih 360 hiljada evra Vladi Srbije. Spremni su da nam pruže i tehničku pomoć u opremi za naše policajce. Češka Vlada nije tražila načina da izbegne da novac da našoj Vladi i da ga da drugim organizacijama. Jer, najveći teret oko izbeglica imaju MUP i Vlada. Nadam se da će i druge prijateljske vlade da slede ovaj primer.
Vučić kaže da su se u razgovoru najviše zadržali na privrednim pitamnjima. Razmena naše dve zemlje je u visini od 640 miliona evra na godišnjem nivou. Od toga je 270 miliona evra naš izvoz u Češku. Danas je razgovarano o poboljšanju uslova finansiranja pojedinih projekata. Predstavnici oko 30 čeških kompanija su došli s premijerom i za ova dva dana će se i mnogi dogovori konkretizovati. Najviše je interesa za saradnju u infrastrukturi. Najdalje se otišlo u elekttrifikaciji i modernizaciji pruge Niš – Dimitrovgrad. Srbija je ponudila češkim partnerima i izgradnju autoputa od 2 trake prema Zrenjaninu u dužini od 56 kilometara. Razgovarano je i o rudniku Soko , Štavlju, elektranama na našim rekama. Za dolazak u Srbiju zainteresovana je češka firma TATRA. Snjenim predstavnicima danas će razgovarati naši ministri odbrane i privrede.
Češka danas spada u najuspešnije zemlje, sa godišnjim rastom privrede od 4 posto.
Bohuslav Sobotka pohvalio je konsolidaciju srpskih finansija i privrede i ponudio našoj zemlji sve usluge oko otvaranja poglavlja za pristupanje EU:
– Mi smo to završili pre 10 godina i nije nam bilo lako. Zato vam naša pomoć može bitzi korisna. Kako i Srbija ekonomski jača, zanimljiva nam je i privredna saradnja, p aje zato danas ovde delegacija od 130 članova iz 30 naših firmi.
Na pitanje novinara o emigrantima, Vučić je odgovorio da smo mi prva zemlja koja ozbiljno prilazi ovom poslu, popisuje te ljde i pruža im lekarsku i drugu pomoć. Do sada je popisano 115 hiljada izbeglica. U ovom času na našoj teritoriji ih je 7.800. Samo nekoliko desetina tražilo je azil kod nas.
Međutim, srpski premijer traži ozbiljniji i konkretniji plan EU s izbeglicama. On ne želi da izbeglice postanu problem i naruše prijateljske odnose evropskih zemalja:
– Mađarska nam je prijatelj i ne želim da kvarimo odnose. Mi tražimo strategiju. Iako nismo član EU, mi ćemo svoj teret da prihvatimo kao zemlja kandidat.
Bohotka je najavio vanredni sastanak četiri zemlje Višegradske grupe u Pragu :
– Ne želimo raspad Šengena pod pritiskom izbegličke krize. Moramo rešiti situaciju na granici Šengena. Rešenje mora biti efikasno i brzo i da obuhvati ne samo EU, već i probleme koji se dešavaju ispred njenih granica. ♦


DOGAĐAJI – DANAS

Bled: razgovarali Vučić i Lajčaklajčak

Vučić je istakao da očekuje od Evrope predlog zajedničkog rešenja za pitanje migranata. ‎“Za rešavanje globalnih problema, poput

 

 

 

 

Bled: Vučić pozvao u Srbiju – Cerara i investitorebled

Srpski Premijeŕ je predložio održavanje još jedne zajedničke sednice dve vlade i pozvao Cerara u bilateralnu posetu Srbiji.

 

 

 

 

 

nestali308Međunarodni dan nestalih: identifikovano 20.148 posmrtnih ostataka

Srbija je iskopala sve lokacije na koje su joj ukazali iz drugih krajeva  regiona. U dve eshumacije koje

 

 

KONFERENCIJA ZA MEDIJE POSLANIKA OPOZICIJA: PITANJA VLADIbstefanović

Zoran Babić, šef poslanika SNS u Skupštini Srbije je odmah posle ove Konferencije za novinare opozicije, održao svoju