Ђедовић у Нишу: повећање енергетске ефикасности приоритет и у годинама које долазе

Ђедовић у Нишу: повећање енергетске ефикасности приоритет и у годинама које долазе

12/07/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је данас у Нишу две школе и домаћинство у којима су у току радови на унапређењу енергетске ефикасности.

„Скоро 1.300 ученика и наставника у Нишу ће до краја године учити и радити у знатно унапређеним условима уз смањење потрошње енергије за 70%, за колико ће бити смањена и емисија угљен-диоксида. Држава је за ту намену издвојила 60 милиона динара“, изјавила је Ђедовић након обиласка радова на енергетској санацији у ОШ „Краљ Петар I“ и ОШ „Иван Горан Ковачић“.Током посете домаћинству Часлава Костића, Ђедовић је истакла да је то домаћинство једно од 20.000 домаћинстава која су се одлучила да уз државну помоћ подигну квалитет живота уз значајне уштеде кућног буџета, јер ће постављањем нове изолације трошити 35 одсто мање енергената за грејање.

Уз подсећање да су Министарство и Град Ниш до сада у пројекте енергетске ефикасности уложили 213 милиона динара, министарка је навела да се Ниш показао као одговорна локална самоуправа, јер се пријавио и на оба актуелна јавна позива.„Задовољна сам чињеницом да се за унапређење енергетске санације породичних кућа и станова пријавила 131 локална самоуправа, са којима ћемо уговор потписати наредне седмице.

Заинтересованост градова и општина заправо говори о заинтересованости грађана и томе да све више њих схвата вишеструку корист коју доноси унапређење енергетске ефикасности. Велика су очекивања од овог јавног позива, јер смо обезбедили дупло више средстава за субвенције него што је то био случај раније. У време енергетске кризе, aли и када криза буде прошла, повећање енергетске ефикасности биће један од приоритета“, нагласила је министарка Ђедовић.Она се током посете Нишу састала и са градоначелницом тог града Драганом Сотировски, са којом је разговарала о локалним енергетским питањима.