Лозница позитиван пример реаговања локалне самоуправе на поплаве

Лозница позитиван пример реаговања локалне самоуправе на поплаве

11/07/2023 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић и градоначелник Лознице Видоје Петровић обишли су данас породице Димитрић и Тешић у насељу Коренита, чије куће су оштећене у последњим поплавама које су погодиле ово подручје.Мартиновић је нагласио да је према информацијама Министарства државне управе и локалне самоуправе Лозница један од градова који су претрпели највећу штету услед поплава и нагласио да је Лозница позитиван пример реаговања једне локалне самоуправе у стању елементарне непогоде, будући да је град спровођењем активности и мера показао стабилност, развијеност и одрживост, и то не чекајући ничију помоћ.

Министар је рекао да се од првог дана интензивно радило на санирању последица, тако да је највећи део посла завршен, али то не значи да држава неће наставити да подржава овај крај.

Такође, Мартиновић је додао да је Влада Србије сходно донетој Уредби почела већ да исплаћује накнаду за штету од поплава коју су грађани претрпели на кућама и приватним стамбеним и помоћним објектима, као и да ће држава према истом принципу финансијски помоћи и свим другим угроженим секторима, као што је то пољопривредни.
Градоначелник Лознице Видоје Петровић истакао је важност солидарности у тешким моментима, а нарочито значај сарадње локала и државе, наводећи да је држава издвојила средства да се река Коренита у потпуности дуж целог свог тока очисти и уреди, чиме ће се ризик од изливања довести на минимум.

Министар Мартиновић и градоначелник Петровић обишли су и место где се налази такозвана „таложница“ фабрике „Вискоза“, где је због акумулирања речног наноса дошло до великог изливања воде.

У поплавама на територији Града Лознице, према прелиминарним проценама, оштећено је приближно 200 домаћинстава са помоћним објектима, као и више од 50 стамбених објеката.

Такође, поплављено је 1.500 хектара пољопривредног земљишта и угрожено 600 хектара кукуруза, тако да се штета у пољопривреди процењује на износ већи од 85 милиона динара.

На водоводној и канализационој инфраструктури штета се процењује на нешто више од 50 милиона динара, колико износи и штета на путној инфраструктури.

Министар Мартиновић је приликом данашње посете Граду Лозници уручио 20 лаптоп рачунара за подстицај развоју и функционисању електронске управе.