РГЗ и јавни извршитељи заједно у решевању проблема непотпуне документације за упис у катастар

РГЗ и јавни извршитељи заједно у решевању проблема непотпуне документације за упис у катастар

06/07/2023 Off By BERB

Започете су активности на предлогу измена Закона о извршењу и обезбеђењу које ће јавним извршитељима дати основ да помогну грађанима и привредним субјектима у решавању проблема старе и непотпуне документације приликом уписа у катастар – закључено је на састанку руководства Републичког геодетског завода и Коморе јавних извршитеља.

 

Како су након састанка истакли директор РГЗ-а, мр Борко Драшковић и председник Коморе јавних извршитеља, Бојан Костић проблем непотпуне документације гуши цео ланац институција које грађани морају да прођу у поступку уписа у катастар.

„Изменама Закона које припремамо дајемо могућност колегама извршитељима да утврђују веродостојност документације и помогну грађанима у целом процесу. На тај начин ћемо убрзати целу процедуру, а грађани ће у законском року своју имовину моћи да упишу у катастар непокретности“ – изјавио је директор РГЗ-а, мр Борко Драшковић.

Из Коморе јавних извршитеља наглашавају да су спремни да своје капацитете ставе на располагање за решавање овог проблема који већ годинама уназад мучи грађане и привреду.

„Као људи који су стално на терену разумемо са каквим се ситуацијама грађани суочавају. Ово је један од оних проблема који деценијама није решаван и време је да се заједно потрудимо како би људима олакшали упис њихових непокретности у катастар“ – објаснио је председник КЈИ, Бојан Костић.

Нацрт измена и допуна Закона ускоро ће бити достављен Министарству правде и очекујемо да ће га надлежно министарство прихватити и у што краћем року послати у Народну скупштину Републике Србије на усвајање.