Јачање сарадње са Северном Македонијом у области ИКТ

Јачање сарадње са Северном Македонијом у области ИКТ

04/07/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и в.д. директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Милан Латиновић састали су се данас са министром информационог друштва и администрације Републике Северне Македоније Азирoм Алиуом.

Саговорници су постригли сагласност да ће у циљу јачања сарадње између две земље у области дигитализације и информационо-комуникационих технологија заједнички радити на размењивању најбоље праксе и знања из ових области.

Министар Јовановић је рекао да је Република Србија постигла значајне резултате у трансформацији јавне управе у ефикасан сервис грађана кроз увођење електронске управе.

Јовановић је навео да је у претходних шест година изграђена потребна инфраструктуру еУправе коју чине државни дата центри у Београду и Крагујевцу, Јединствена информационо-комуникациона мрежа еУправе, центри за надзор и управљање, шеме електронске идентификације и електронски потпис у кладу.

Такође, како је навео, пружили смо велики број услуга попут еИзвода из матичне књиге рођених и еДржављанства, еУписа у вртиће, основне и средње школе, еСандучета, еЗаказивања и многих других.
Министар је нагласио да је Србија спремна да стечено искуство и знање подели са колегама из Северне Македоније и додао да је важно да две земље раде на успостављању прекограничних електронских услуга.Министар информационог друштва и администрације Републике Северне Македоније Азир Алију је нагласио да је дигитализација једини начин да се побољшају животи грађана, предузећа и ојача економија земаља.

Министар Алиу је нагласио да је важно предузети конкретне кораке за побољшање инфраструктуре и повезивање у региону, јер стварање заједничког дигиталног тржишта путем напредне технологије отвара врата многим могућностима у другим кључним секторима као што су инфраструктура или образовање.