Србија међу земљама са адекватним бројем капацитета у затворима

Србија међу земљама са адекватним бројем капацитета у затворима

03/07/2023 Off By BERB

Фото: Управа за извршење кривичних санкција

 

Република Србија налази се другу годину за редом у групи земаља са адекватним капацитетима за смештај осуђених и притворених лица, показује најновији извештај Савета Европе (СЕ).

„У складу са Стратегијом развоја система извршења кривичних санкција 2012. године се кренуло са обимном реконструкцијом постојећих и изградњом већег броја објеката тако да данас располажемо са потребним капацитетима“, рекао је директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић.

Царевић је указао да питање адекватног смештаја у затворима оптерећује много богатије државе од Србије и да то показује и најновији извештај СЕ за 2021. по коме већу насељеност у затворима од наше земље имају Француска, Белгија, Италија, Мађарска, Румунија, Кипар, Грчка…

Он је истакао да Министарство правде показује пуну посвећеност испуњавању обавеза из преговарачког Поглавља 23 и то не само у погледу материјалних услова у казнено-поправним установама, већ и у погледу хуманог третмана.

„Србија је једна од ретких земаља која је одмах на почетку пандемије корона вируса осуђена и притворена лица ставила на листу приоритених група за вакцинацију чиме је показала хуманост и бригу за здравље осетљиве популације“, подсетио је Царевић.

Он је навео и да је због пандемије Управа, по први пут, осуђеним лицима омогућила да користе „Скајп“ и „Вајбер“ за комуникацију са члановима својих породица у циљу додатне психосоцијалне подршке за ова лица.

Царевић је подсетио да је у новембру отворен модеран затворски комплекс у Крагујевцу за смештај 500 лица лишених слободе где је постигнут златан стандард кад су у питању безбедност, хумани аспект извршења казне, уштеда буџетских средстава и примена принципа изградње паметних зграда.

У КПЗ за жене је прошле године започела изградња објекта за 220 лица, чиме ће у потпуности бити решено питање смештаја у једином заводу за осуђенице у земљи пошто је завод 2019. године добио модеран павиљон за 165 осуђеница.

У Окружном затвору у Београду овог месеца почиње реновирање последњег од укупно 12 блокова чиме стари изглед највеће притворске јединице на Балкану одлази у прошлост.

Планирано је да до краја године у највећем заводу у земљи, у КПЗ Сремска Митровица, почне изградња модерног павиљона за 200 лица.