Tradicionalno razvijena saradnja u oblasti odbrane sa SAD

Tradicionalno razvijena saradnja u oblasti odbrane sa SAD

30/06/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa glavnim zamenikom pomoćnika sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država zaduženim za poslove međunarodne bezbednosti Tresom Stefenom Guenovom.
Ministar Vučević istakao je da posete visokih delegacija SAD u prethodnom periodu ukazuju na jačanje odnosa dve države, a njihov tradicionalno razvijen domen je saradnja u oblasti odbrane.

On je ukazao na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja, naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama, zajedničkih vojnih vežbi i obuka, kao i donacije američke strane za sistem odbrane Srbije. Kako je istakao ministar Vučević, vojnoekonomska saradnja ima potencijal za dalji razvoj u obostranom interesu.

Saradnja između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo, naglasio je ministar odbrane, sadržajna je i razgranata.

Takođe, ministar Vučević rekao je da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem naše zemlje da zadrži status vojno neutralne države.
Tokom današnjeg sastanka, ministar odbrane naglasio je da Srbija ceni podršku SAD procesu pregovora Beograda i Prištine, kao i da je naša strana otvorena za nastavak dijaloga, jer nastojimo da mirnim sredstvima obezbedimo normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije.

Ministar Vučević zamolio je da SAD iskoriste svoj uticaj na Privremene institucije samouprave u Prištini, koje svojom opasnom politikom nasilja poništavaju sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga, kako bi se sprečila dalja eksalacija sukoba.

Po pitanju bezbednosti građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, ministar odbrane rekao je da Srbija jedino KFOR vidi kao legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, dodajući da je bezbednost pripadnika KFOR neupitna i predstavlja priroritet za Srbiju.

On je istakao da je za Srbiju značajno što su SAD prepoznale našu državu kao značajnog partnera u osiguranju stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.
Glavni zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD  Guenov zahvalila je na srdačnom prijemu I izrazila očekivanje da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.