ЕКСПО комплекс највећи грађевински подухват у овом делу Европе

ЕКСПО комплекс највећи грађевински подухват у овом делу Европе

30/06/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали обишао је данас локацију где ће бити саграђен нови Национални стадион, објекти за ЕКСПО изложбу и нови Београдски сајам.

Мали, који је био и председник Радне групе за вођење поступка кандидатуре града Београда за међународну специјализовану изложбу ЕКСПО Београд 2027, је са представницима Града Београда, Грађевинске дирекције Србије, те грађевинским компанијама обишао простор у Сурчину на коме ће се ускоро, како је рекао, активирати највеће градилиште у овом делу Европе од око 150 хектара.
„Ово постаје највећи пројекат, највећи грађевински подухват у овом делу Европе, место на коме ће нићи нови Национални стадион, нови ЕКСПО, нови Београдски сајам и велики број стамбених, пословних и комерцијалних зграда“, рекао је Мали.
Он је истакао да ће нови стадион заузети око 32 хектара земљиша, 25 хектара предвиђено за ЕКСПО простор, док ће на остатку земљишта бити изграђени хотели и стамбени и пратећи објекти. Изградња ЕКСПО комплекса и изградња београдског метроа бити два највећа грађевинска пројекта у овом делу Европе.

Поносан сам што је Београд домаћин ЕКСПО изложбе 2027, победили смо у утакмици са Америком, Тајландом, Аргентином, Шпанијом. Очекујемо више од три милиона посетилаца само 2027, уз приходе од преко милијарду евра, рекао је Мали у Сурчину.

Србија ће бити домаћин за више од 120 земаља које ће се представити а то је прилика да се разговара о сарадњи, привреди, о новим радним местима. Наша земља је 2012. године била на ивици банкрота будући да није имала новца ни за плате, а 15 година касније, 2027. године ће бити економски центар света. Београд тренутно у понуди има 11.400 лежајева док ће за предстојећу изложбу требати дупло више, поручио је Мали.

„Велики нас посао чека, али крајем 2026. године све мора бити завршено“, поручио је.

Он је додао да изградња четири нове саобраћајнице и нове петље, упослиће грађевинску индустрију и каменоломе, а ово је добра прилик да представимо младе као и ИТ индустрију и све што смо постигли у претходном периоду. Простор ЕКСПО биће ново подручје за развој са комплетно новом потребном пратећом инфраструктуром.

„Мењамо се и потврђујемо позицију апсолутног лидера у региону, за то смо се борили, то је заслуга свих грађана Србије и резултат напорног рада“, закључио је Мали.

За два месеца очекује се повећање плата у просвети и за медицинске сестре и техничаре, а за три месеца, од 1. октобра, повећање пензија, а да је притом у потпуности очувана макроекономска стабилност.

Специјализована изложба “БЕОГРАД ЕКСПО 2027” са темом “Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све биће одржана у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Планирани ЕКСПО комплекс ће укључивати сајамске хале, павиљоне, смештајне капацитете и комерцијалне објекте и биће успешно повезан са центром града и аеродромом, имајући у виду пројекте метроа и обилазнице око Београда.

Комплекс ће укључивати и велико шеталиште са кафићима, ресторанима и инсталацијама, с циљем да постане значајан балкански сајамски простор. Планирана је ширина шеталишта од 40 метара и оно се шири до 60 метара како би креирало централни трг испред главне улазне зграде. Планирано је да шеталиште буде уређено зеленилом, да кроз њега протиче водени канал.

Објекти ће бити енергетски ефикасни и одрживи, с намером да се користе и након завршетка изложбе.
Данашњем обиласку локације присуствовали су в.д. директора Грађевинске дирекције Србије Борис Бјелица, главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић и представници српских и кинеских грађевинских компанија.