Дачић примио алжирског амбасадора у Србији Махраза

Дачић примио алжирског амбасадора у Србији Махраза

29/06/2023 Off By BERB

Фото: МСП

 

Након успешне посете алжирског министра иностраних послова и дијаспоре Ахмеда Атафа Србији, којом је отворена нова етапа у односима две традиционално пријатељске земље, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је амбасадора Народне Демократске Републике Алжир у Београду Фатаха Махраза.Саговорници су се сагласили да је током посете алжирског шефа дипломатије постигнута потпуна сагласност двеју страна о потреби јачања политичког дијалога, размени посета на највишем нивоу и унапређењу економске, културне, просветне и сваке друге сарадње, а у складу са договореним планом и мапом пута. У том смислу, обострано је истакнута важност што скорије посете председника Републике Александра Вучића Алжиру, што би дало снажан подстицај свеукупном развоју односа, посебно на економском плану.
Амбасадор Махраз поновио је да Алжир принципијелно подржава територијалну целовитост и суверенитет Републике Србије.

Шеф српске дипломатије потврдио је став Србије о потреби мирног решавања свих спорова, укључујући и питање Западне Сахаре. Министар је поновио подршку Србије напорима процеса који воде Уједињене нације да се ово питање реши у складу са међународним правом и релевантним резолуцијама Генералне скупштине и Савета безбедности УН, у циљу постизања праведног и трајног решења.

Министар Дачић захвалио је амбасадору Махразу на подршци коју је Алжир пружио кандидатури Београда за Специјализовану изложбу Експо 2027 и честитао тој земљи на избору за несталну чланицу Савета безбедности Уједињених нација (2024-25).