Слика „Косовка девојка” данас изложена у Конаку кнегиње Љубице

Слика „Косовка девојка” данас изложена у Конаку кнегиње Љубице

28/06/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Поводом једног од највећих српских празника Видовдана, на иницијативу потпредседнице Владе и министарке културе Маје Гојковић, данас је у Конаку кнегиње Љубице изложена једна од најпознатијих слика у историји српске уметности и културе „Косовка девојка“ Уроша Предића.Слика која ће бити изложена данас до 18 часова настала је на основу цртежа из 1914. године, а као инспирација за ово чувено дело Урошу Предићу послужила је истоимена народна песма, коју је сматрао једном од најлепших у историји српске књижевности.

Гојковић је у Конаку кнегиње Љубице рекла да ова слика на посебан начин приказује достојанство, част и велику љубав према отаџбини и додала да док се посматрају боје и ликове који се налазе на њој, могу да се сажму сву тугу једног народа. Према њеним речима, ова слика је у ствари универзално дело које приказује сва страдања српског народа кроз нашу историју, а са друге стране достојанство и нашу одлучност да се увек и изнова рађамо.Она се захвалила представницима Града Београда и Музеја града Београда што су прихватили њену иницијативу као министра културе да на данашњи дан, на велики српски празник Видовдан, Београђанима, али и свим осталим посетиоцима Београда, ексклузивно прикажу слику „Косовка девојка“. Гојковић је подсетила да је модел, односно узор и инспирација Урошу Предићу када је сликао „Косовку девојку“ била прелепа Београђанка, Лепосава Станковић, која је у главном граду Србије живела до 1995. године, а у „Политици“ је на дан њене смрти изашао текст са насловом: „Умрла је косовка девојка“.

Министарка је подвукла да је је поносна на политику која развија и обнавља културу сећања, а да део културе сећања мора да буде и овакав један чин – приказивање предивних слика које су настале кроз делове наше историје, а то је свакако и „Косовка девојка“ за коју можемо да кажемо да је ‘српска Мона Лиза'“.Навела је да је ова слика била толико популарна да је њена репродукција била и на разгледницама које су својевремено продаване у хуманитарне сврхе и подсетила да је ову слику поручило Коло српских сестара, женско друштво основано 1903. године у Београду, које се бавило хуманитарним радом.

Министарка Гојковић је рекла и да је разговарала са директорком Музеја града Београда Јеленом Медаковић о реконструкцији и адаптацији новог простора овог Музеја. Она је рекла да су припреме у току и да се очекује у наредних неколико година да се заврши реконструкција и адаптација новог простора, да Музеј града Београда добије нову зграду и ‘Косовка девојка’ добије своје стално место, односно буде у сталној поставци.