Успешна сарадња са ЕБРД на пројектима у енергетском сектору

Успешна сарадња са ЕБРД на пројектима у енергетском сектору

27/06/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Србију и Западни Балкан Матеом Колањелијем о сарадњи на пројектима у енергетском сектору.Ђедовић је истакла да недавно усвојене Полазне основе плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности за период до 2028. са пројекцијама до 2030. године, између осталог, предвиђају и ревитализацију постојећих хидрокапацитета као и да ће у сарадњи са ЕБРД бити обезбеђено финансирање пројекта ревитализације Власинских хидроелектрана.

„Путем Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF) одобрен је грант ЕУ од 15,5 милиона евра за пројекат који ће продужити животни век Власинских хидроелектрана, повећати инсталисани капацитет за 8 МW и омогућити повећање обновљивих извора енергије у нашем енергетском систему. Процењена вредност читавог пројекта је око 77 милиона евра, преговори са ЕБРД су у току и очекујемо да уговор буде потписан на јесен“, рекла је она.Ђедовић је подсетила да је ЕБРД недавно одобрила финансијски пакет вредан 300 милиона евра за ликвидност Електропривреде Србије и реформу енергетског сектора.

„Испуњени су сви услови за исплату прве транше кредита од 200 милиона евра који ће значајно допринети ликвидности „Електропривреде Србије“. После много година коначно смо започели са професионализацијом у нашој најважнијој енергетској компанији са циљем да буде снажнија, успешнија и модернија. Реформе у ЕПС-у спроводе се без одлагања и утицаће на подизање капацитета, боље планирање и фокусирање на резултате“, рекла је она.

Министарка је рекла да Министарство и ЕБРД сарађују на неколико пројеката у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије којим се пружа подршка Србији у декарбонизацији енергетског сектора.

„Циљ нам је да уведемо топлотне пумпе у топлане и искористимо потенцијале солар-термалне и геотермалне технологије. Следеће године кренуће радови у оквиру пројекта који је вредан више од 40 милиона евра, путем којег ћемо увећати удео обновљивих извора енергије у системима даљинског грејања у 11 локалних самоуправа“, рекла је она.

Ђедовић је навела да се на унапређењу мера енергетске ефикасности са ЕБРД ради и кроз пројекат енергетске санација стамбених зграда прикључених на систем даљинског грејања. Пројекат обухвата стамбене зграде са великом потрошњом енергије и вредан је 50 милиона eвра.

Колањели је честитао министарки Ђедовић на недавном покретању аукција за тржишне премије које ће трајати до половине августа и донети нових 450 МW електричне енергије из ОИЕ.

Он је истакао да ће ЕБРД представити нову петогодишњу стратегију за Србију у којој главно место заузима зелена енергетска транзиција.

„Наш циљ је да будемо партнери Србији у обезбеђивању финансијске подршке за енергетску транзицију како би се повећали капацитети из обновљивих извора енергије и успешно наставили пројекти на унапређењу енергетске ефикасности. Наша нова стратегија дефинише и могућност финансирања стратешких гасних инфраструктурних пројеката у циљу диверсификације извора снабдевања, као што је пројекат изградње гасне интерконекције између Србије и Северне Македоније“, рекао је он.