BEČKI RAZGOVORI: KURC POZVAO EU DA VEĆU PAŽNJU POSVETI I BALKANSKOJ RUTI

BEČKI RAZGOVORI: KURC POZVAO EU DA VEĆU PAŽNJU POSVETI I BALKANSKOJ RUTI

27/08/2015 Off By

Angela Merkel rekla je danas u Beču da ne može da kaže tačan datum kada će da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima Srbije sa EU, ali da su za to stvoreni mnogi preduslovi


konferencija278
Info:baner_euic184x80_sr

MINISTRI spoljnih poslova Austrije i Nemačke Sebastijan Kurc i Frank Valter Štajnmajer i evropski komesar za proširenje Johanes Han založili su se u danas, 27. avgusta u Beču za jedinstven odgovor EU na izbegličku dramu koja pogađa Evropu i Zapadni Balkan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare o problemu izbeglica sa šefovima diplomatija Srbije i Makedonije, Kurc je pozvao EU da podjednaku pažnju posveti takozvanoj Balkanskoj ruti kao što poklanja putu preko Sredozemnog mora.
Štajnmajer založio se za ubrzanje evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, jačanje veza među zemljama Zapadnog Balkana, kako privrednih i infrastrukturnih, tako i onih koji vode susretanju ljudi. On je takođe pozvao na hitan evropski odgovor, pri čemu svaka zemlja-članica mora preuzeti svoj deo tereta.
Angela Merkel: Stvoreni preduslovi za otvaranje prvog poglavlja
NEMAČKA kancelarka Angela Merkel rekla je danas u Beču da ne može da kaže tačan datum kada će da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima Srbije sa EU, ali da su za to stvoreni mnogi preduslovi. Srbija je sada bliže tome nego što je bila pre potpisivanja sporauuma sa Prištinom, rekla je ona.
“Mnogi preduslovi su stvoreni kako bi se otvorilo prvo poglavlje. Mogu reći da ćemo biti fer i možete da računate na to, nećemo izmišljati nove uslove”, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare u okviru samita zemalja Zapadnog Balkana.
Dačić: Što pre otvaranje poglavlja sa Srbijom
ŠEF srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao na EU da sačini plan za suočavanje s izbegličkom krizom i da što pre otvori prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.
“Stekli su se svi uslovi za otvaranje prvih poglavlja…postignut je napredak u implementaciji sporazuma iz Brisela…nema potrebe da čekamo jun, januar ili bilo koji drugi termin iduće godine”, rekao je Dačić u Beču, tokom samita zemalja Zapadnog Balkana.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim kolegom Nikolom Popovskim, Dačić je pozvao EU i da predloži akcioni plan za rešavanje izbegličke krize. “Suočeni smo s najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata. To je prava migracija naroda i Srbija je tranzitna zemlja”, rekao je dodajući da je od početka ove godine u Srbiji podneto 94.000 zahteva za azil. ♦


SVET – EU

U BEČU O PROJEKTU AUTOPUTA NIŠ – PRIŠTINAbc27.8.

  Premijer Vučić je izjavio da Srbija može da počne radove na izgradnji deonice od 77 kilometara već

 

 

 

 

 

 

 

 

bec268BEČ: SUSRET VUČIĆA I HANA

Premijer Vučić informisao je komesara Hana o situaciji sa kojom se Srbija suočava kada je u pitanju priliv

 

 

 

 

 

 

 

 

VUČIĆ PRIMIO DEVENPORTAdevenport

Vučić i Devenport razgovarali su i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine sutra u Briselu. Srpski premijer rekao

 

 

 

 

 

 

obama2OBAMA ZOVE VUČIĆA

Vučić dobio lični poziv predsednika SAD Baraka Obame da prisustvuje na Samitu lidera koji će biti održan 29.