Наставак успешне сарадње у области науке са кинеском „БГИ групом”

Наставак успешне сарадње у области науке са кинеском „БГИ групом”

26/06/2023 Off By BERB

Фото: НИТРА

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић посетила је у граду Тјенђину водећу кинеску компанију у области биотехнологије и биомедицине БГИ Групу.

Министарка Беговић је истакла да сарадња Владе Републике Србије са овом компанијом успешно траје већ три године, нагласивши важност помоћи коју је током пандемије коронавируса БГИ Група указала Србији, као и донације за две лабораторије Ватрено око у Нишу и Београду, као и у оснивању Центра за секвенцирање генома и биоинформатику.

Постојањем оваквог центра Србија је укључена у све нове токове и има шансе да се избори са изазовима који нас чекају у будућности. У центру се раде пре свега анализе у области здравства и персонализоване медицине, а циљ је да нашим грађанима обезбедимо најсавременије методе лечења, дијагностике и превенције појаве болести, истакла је у изјави за Танјуг министарка Беговић.

Развој технологије нам може дати и одговор на питање који је то најбољи лек за дату особу како се не би губило време и како би третман био што ефикаснији и помоћу маркера тј. промена које читамо у ДНК материјалу, можемо рећи, са одређеном вероватноћом, да ли појединац има шансе и да развије неку болест и да кроз превенцију делујемо да не дође до болести, рекла је министарка.

Развој у области ДНК технологије потпуно је променио свет и Србија је од самих почетака те технологије лидер у ширем региону, додала је Беговић и напоменула да је Центар за секвенцирање генома и биоинформатику постао основа за даљи развој технологије и њену примену у различитим областима живота, попут медицине, пољопривреде, енергетике и заштите животне средине.

Министарка Беговић је рекла и да се нада да ће БГИ Група бити међу првим компанијама које ће постати станари у БИО4 Кампусу, наводећи да је следећи корак у сарадњи са овом групом отварање нове компаније која би се бавила синтезом ДНК, а Србија била место из које ће се извозити ова врста технологије.

“Србија даје стимулативне мере како би привукли овакве компаније и како би наша земља постала још битнија на светској мапи истраживачко-развојних активност у области биотехнологије, ИТ индустрије и вештачке интелигенције”, рекла је Беговић.

Потпредседник БГИ Групе Теренс Сијонг истакао је да подржава српску националну стратегију за развијање биотехнологије и ИТ индустрије и потврдио да се разматра могућност да буду прва компанија у будућем БИО4 Кампусу у Србији.

У Београду имамо истраживачки тим од 17 људи, од којих је осам из Србије, а сви су доктори наука. Разматрамо и да повећамо наше капацитете у Србији, отворимо нове лабораторије и проширимо постојеће, рекао је он и додао да су у Центру за секвенцирање генома и биоинформатику у Београду започели програм обуке локалних научника о вирусу корона.

У Тјенђину истражујемо појаву рака у раној фази како бисмо превентивно деловали и како канцер не би нарушио здравље људи, превенција је много важнија од самог лечења у раној фази појаве рака. Снажно верујемо у то, закључио је Теренс Сијонг.