Изложба поводом почетка сезоне „Отворени Балкан” у КЦС у Паризу

Изложба поводом почетка сезоне „Отворени Балкан” у КЦС у Паризу

26/06/2023 Off By BERB

Изложба „Супстрати“ која представља заједнички пројекат три уметника из Републике Србије, Албаније и Северне Македоније, биће отворена 13. јула 2023. године у 20 часова у Културном центру Србије у Паризу.

 

Поставка обухвата нове пројекте Нине Зељковић (Република Србија), Кристине Пулејкове (Северна Македонија) и Дрианта Зенелија (Албанија) који потичу и настављају да функционишу на локалитетима у све три земље. Претакањем у више различитих медија њихови радови стварају за публику имерзивни доживљај који непрестано еволуира.

Изложба се фокусира на сусрет и дијалог између уметника који резултира новом заједничком креацијом и предодређена је да функционише као фундаментални моменат за успостављање програма боравка номадских уметника који ће се одвијати током сезоне Отвореног Балкана 2024.

Фокусирајући се на савремену уметност као платформу за освешћивање и трансформацију природне и културне баштине, пројекат „Супстрати“ истиче суштинске везе које постоје између Србије, Албаније и Северне Македоније, три земље које тренутно учествују у пројекту Отворени Балкан и позива на поновно повезивање са заједничким геофизичким основама, заједничким ритуалима и имагинаријумима који их повезују.

Овом изложбом, која ће трајати до 12. августа, КЦС у Паризу најављује сезону Отвореног Балкана која ће се одржати током 2024. године.

Пројекат се реализује под покровитељством министарстава културе Србије, Албаније и Северне Македоније, а кустос изложбе је Клаудија Пецолд, оснивач „Curating Evolution“.

У складу са иницијативом Отворени Балкан идејом министарства су у сарадњи са КЦС у Паризу покренула пројекат „Open Balkan season“ који ће се током 2024. године одржати у КЦС у Паризу са циљем међународног представљања овог пројекта. Програм сезоне биће прилика да три земље представе своје виђење балканске културе, своје уметничке сцене, приче из историје, митове и легенде, а све у савременом концепту. Кроз интеркултурални дијалог и интердисциплинарни приступ, пројекат ће промовисати културне и уметничке специфичности Балкана.