Подршка ЕУ сарадњи цивилног друштва и државе

Подршка ЕУ сарадњи цивилног друштва и државе

23/06/2023 Off By BERB

Фото: Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов учествовао је данас у Програму „Грађани, једнакост, права и вредности“ који се одржава у МТС дворани у оквиру Европске недеље могућности под слоганом „Бољи смо заједно“.

 

Трећи дан је, између осталог, посвећен промоцији сарадње цивилног друштва и државе, чему ЕУ такође пружа подршку. Министар је истакао да се нада ускором потписивању тог програма, који је како је рекао, највећи фонд икада за промоцију и заштиту права и вредности ЕУ и значајно доприноси постизању веће једнакости, владавини права и јачању демократије и даје подршку организацијама цивилног друштва у промоцији тих вредности.

Овај Програм омогућава различитим учесницима из наше земље да сарађују, умрежавају се и размењују искуства и мишљења са својим колегама из држава широм Европе, рекао је Жигманов и додао да на тај начин они јачају своје капацитете и припремају се за коришћење фондова који ће нам бити доступни у тренутку приступања ЕУ. Он је додао да се они првенствено оснажују за налажење одговора на друштвене изазове са којима се суочавају подједнако државе нашег региона, као и развијене државе ЕУ.

Министар је истакао да се кроз активности у оквиру Програма отвара дијалог на различите теме – од обележавања важних и преломних момената у модерној историји ЕУ, преко стања демократије, утицаја процеса ЕУ интеграција на демократизацију, па све до положаја и проблема младих и других рањивих група. Жигманов је рекао да се нада да ће Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог бити именовано за званичну контакт тачку за овај Програм у Србији што значи да тек предстоји велики посао у његовој промоцији широм земље.

ЕУ кроз Програм „Грађани, једнакост, права и вредности“ подржава пројекте који промовишу веће укључивање грађана и грађанки у процесе доношења одлука и изградњи демократског друштва, затим пројекте који се боре против нетолеранције, расизма, трансфобије и свих других облика дискриминације, пројекте који се боре против говора мржње, који подржавају родну равноправност, боре се против родно заснованог насиља, насиља над децом и слично.