Помоћ Осечини за санирање последица поплава

Помоћ Осечини за санирање последица поплава

23/06/2023 Off By BERB

Фото: МДУЛС/Јована Филиповић

 

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић данас је у Осечини обишао мостове на реци Јадар и поплављена подручја у селу Бастав и варошици Пецка. Оштећења на путној инфраструктури, услед обилних падавина и изливања река, процењена су на око 300 милиона динара, а како је истакао министар Мартиновић, само усеви кукуруза претпели су штету већу од 8 милиона динара.

 

„Држава је у претходним годинама уложила значајна средства у одбрану од поплава. У Осечини је уређен део корита реке Јадар и изграђен је потпорни зид, који је сада спречио да се вода излије у околне стамбене објекте. Апсолутне одбране од оволике количине падавине једноставно нема, али да није било тих улагања, штета би данас у овој општини била знатно већа“, нагласио је Мартиновић.

Он је навео да министри свакодневно обилазе градове и општине у којима је проглашена елементарна непогода, како би се на терену, у непосредном разговору са локалним челницима и грађанима, упознали са почетним проценама штете, након чега ће се израдити коначни пресек стања и приступити решавању проблема.

„Влада Републике Србије помоћи ће Осечини, као и свим другим локалним самоуправама угроженим у поплавама, да у најкраћем року санирају настале штете. За грађане чије су куће оштећене је посебно важно да знају да ће им сва штета бити надокнађена“, поручио је Мартиновић.

Министар се захвалио председнику општине Осечина Николи Томићу и његовим сарадницима на томе што су од првог дана на терену и што су сву општинску инфраструктуру ставили у функцију помоћи грађанима, те најавио да ће Влада Републике Србије, заједно са надлежним јавним предузећима, након рехабилитације инфраструктуре и санирања штете, предузети и додатне мере у области смањења ризика од поплава, у случају да се оваква ситуација понови.