Сва штета од поплава биће надокнађена

Сва штета од поплава биће надокнађена

22/06/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић састао се данас са председником Градске општине Лазаревац Бојаном Стевићем и представницима Градске управе.

 

На састанку се разговарало о елементарним непогодама и поплавама које су задесиле ГО Лазаревац, као и о припремама за имплементацију Пројекта развоја широкопојасне комуникационе инфраструктуре на територији ове општине и завршетку пројекта Повезане школе.

Јовановић је истакао да је на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић формирана Радна група за координацију активности на санирању последица од поплава, те да је у складу са тим обишао ГО Лазаревац где је заједно са руководством општине анализирао обим штете која је настала и обишао породице чије су куће биле поплављене.

„Са руководством Градске општине Лазаревац анализирао сам обим штете која је настала нако овогодишњих поплава. Припремљен је извештај који ће сутра у току дана бити достављен Радној групи Владе, евидентирана је штета на 154 објекта, углавном приватних кућа, мање јавних објеката, док је значајна штета настала на пољопривредном земљишту, усевима и стакленицим. Приликом посете поплављених кућа уверио сам представнике општине и мештане да ће Влада Републике Србије одреаговати правовремено и обезбедити сва средства неопходна да се надокнади сва учињена штета нанета овим поплавама“, истакао је Јовановић.

Он је додао да су се сличне елементарне непогоде десиле 2014. године, те да су након тога у многим општинама широм Србије изграђени системи одбране од поплава који су сада показали оправданост улагања у ову инфраструктуру, да је Србија данас економски и привредно значајно развијенија земља која ће обезбедити сва средства грађанима и привреди за надокнаду штете и наставак инвестирања у инфраструктурне пројекте.

Овом посетом је испраћена је припрема за имплементацију и увођење оптичке телекомуникационе инфраструктуре у селима у околини Лазаревца. Плановима Министарства је предвиђено да до краја године село Шопић, а током наредне године укупно још осам села на територији градске општине Лазаревац добије брзи оптички интернет. Ово је део велике активности Министарства где је планирано да до краја 2025. године брзи интернет буде уведен у свим селима у Србији, рекао је министар.

Такође, разлог ове посете био је и имплементација пројекта Повезаних школа. Министар Јовановић истакао је да је брзи интернет уведен и инсталирана бежична локална рачунарска мрежа у свим матичним и већим издвојеним објектима основних и средњих школа у РС, да је повезано укупно 1.834 објекта и да је на реду опремање рачунарских учионица.

Јовановић је најавио да се планира да од јесени у основним и средњим школама у Градској општини Лазаревац буду опремљене рачунарске учионице како би ђаци на часовима информатике и рачунарства имали најсавременију опрему.