Позив школама и факултетима да конкуришу за средства Регионалног челенџ фонда

Позив школама и факултетима да конкуришу за средства Регионалног челенџ фонда

22/06/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Директорка Канцеларије за дуално образовање и НОКС Габријела Грујић позвала је школе и високошколске установе широм Србије које су у систему дуалног образовања да кандидују пројекте на трећем по реду јавном позиву Регионалног челенџ фонда (Regional Challenge Fund) и тиме стекну услове за добијање бесповратних средстава за модернизацију своје образовне институције.

 

Јавни позив отворен је до 7. јула 2023. године. По пројекту школе или високошколске установе могуће је да се одобре средства у износу од 150.000 до 600.000 евра, а средства су намењена пројектима школа који подразумевају инвестиције у опрему и инфраструктуру образовне институције.

Грујић је оценила да је подршка овог Фонда завидан подстицај дуалном образовању у нашој држави и позвала је школе да искористе ову прилику и пријаве пројекте, и на најбољи начин искористе средства како би модернизовале опрему и инфраструктуру. Према њеним речима, на тај начин креираће се подстицајно окружење за наставнике и ученике у својој образовној институцији, што ће унапредити квалитет образовања за ученик.

Директорка је нагласила да је ово прилика за све школе и високошколске установе којима је циљ да модернизацијом опреме и инфраструктуре осавремене образовање у Србији.

Оваквим пројектима повезујемо традиционално и савремено образовање у Србији, јачајући тимски дух младих људи, јер ће радом на новој опреми, они заједно учити и стицати нове стручне вештине, делиће добру енергију и креативност, истакла је Грујић и додала да верујући у младе и њихово усавршавање, подижемо свест да су образовање и васпитање нова креативна енергија Србије.

Регионални челенџ фонд промовише релевантност стручног образовања и обуке на тржишту рада финансирањем инвестиција у опрему и инфраструктуру образовних институција, које блиско сарађују са компанијама на јачању стручног и дуалног образовања и кроз јавне позиве. Циљ је да се подрже оне образовне установе из региона Западног Балкана које имплементирају стручне или дуалне програме, на свим нивоима, у партнерству са компанијама и пратећи потребе привреде.

У Србији је, кроз два претходна јавна позива пристигло око 60 пријава. Укупно 16 школа из Србије добило је више од седам милиона евра бесповратних средстава које обезбеђује Фонд. Више информација доступно је на веб адреси: https://rcf-wb6.org/?lang=sr .