Grant EU našoj zemlji od 162 miliona evra za sprovođenje zelene agende

Grant EU našoj zemlji od 162 miliona evra za sprovođenje zelene agende

21/06/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i šef Delegacije EU u našoj zemlji Emanuel Žiofre potpisali su danas, na početku Evropske nedelje mogućnosti, finansijski paket pomoći EU Srbiji u iznosu od 200 miliona evra, od čega je grant EU 162 miliona evra.

Miščević je objasnila da će najveći deo ovih sredstava biti namenjen ostvarivanju zelene agende u delu koji se pre svega tiče izgradnje kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda.

Krenuli smo od reformi institucija, a sada govorimo o konkretnim projektima na lokalu, rekla je ona, navodeći kao primer projekat u Zlatiborskom i Moravičkom upravnom okrugu kojim će oko 100 hiljada građana dobiti kanalizaciju.

Ona je ocenila da je to značajan napredak u razvoju zelene agende i zaštiti prirode, dodavši da će celokupan fond za taj projekat iznositi 74 miliona evra.

Nakon toga na red dolaze dva velika i važna segmenta unutrašnjih reformi koje se odnose na reformu državne uprave i vladavinu prava. Reč je o sektorskoj budžetskoj podršci i za svaku od ovih oblasti će biti izdvojeno 30 miliona evra koji će ići za projekte sprovođenja Strategije razvoja pravosuđa i nastavka Strategije reforme javne uprave, rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, nisu zaboravljeni ni projekti iz socijalne sfere, a koji se pre svega odnose na interno raseljena lica, ali i na deinstitucionalizaciju.

Jedan deo sredstava je odvojen i za unapređenje medijskog okruženja to jest za dalji rad na sprovođenju medijske strategije, a to nije samo pisanje zakona već i stvaranje uslova za profesionalni rad medija u Srbiji, objasnila je Miščević.

Ona je dodala da je važno zapošljavanje i mladih novinara.

Ministarka je, takođe, rekla da će jedan deo ovih sredstava biti namenjen pomoći Srbiji u procesu pregovora, od lokalnog do nacionalnog nivoa, kako bismo se na najbolji mogući način pripremili za dalji proces integracija.