Uspešno održani Dani planinara na Homoljskim planinama

Uspešno održani Dani planinara na Homoljskim planinama

18/06/2023 Off By BERB

Foto: PSS

 

Gornjačka klisura i homoljske planine proteklih nekoliko dana, bile su domaćin Dana planinara Srbije, okupivši ljubitelje prirode iz cele zemlje. Ova popularna manifestacija, koju organizuje Planinarski savez Srbije svake godine u drugom regionu privukla je planinare različitih uzrasta i nivoa iskustva, pružajući im priliku da istraže netaknutu divljinu i uživaju u prelepim pejzažima.

 

Manifestacija je započela svečanim otvaranjem na kojem su prisustvovali brojni planinari, lokalni zvaničnici i ljubitelji prirode. Ceremonija otvaranja je bila praćena emotivnim govorima, u kojima su istaknute vrednosti planinarstva, ljubav prema prirodi i važnost očuvanja prirodnih bogatstava. Nakon otvaranja, učesnici su se podelili u grupe i krenuli u različite planinarske ture.
Tokom Dana planinara, posetioci su imali priliku da istraže različite staze i steknu nova iskustva u planinarenju. Homoljske planine pružaju prelepe pejzaže, bogate šumske predele, vodopade i čistu planinsku vodu, što je privuklo mnoge avanturiste željne istraživanja.

Grupe su se uputile na planinarenje do najpoznatijih vrhova, kao što su Tupižnica, Crni vrh i Gornjačka klisura, gde su imali priliku da uživaju u spektakularnim pogledima i da se povežu s prirodom.

Pored planinarenja, održane su i brojne druge aktivnosti, uključujući edukativne radionice o orijentaciji u prirodi, pružajući učesnicima dodatne veštine i znanja za boravak u prirodi. Takođe su organizovane i pešačke ture za posetioce manje iskusne u planinarenju, kao i tematske diskusije o zaštiti prirode i ekologiji.

“Oduševljeni smo odzivom i energijom planinara koji su se pridružili našim Danima planinara na Homoljskim planinama”, rekao je Marko Petrović, predsednik Planinarskog društva.