Lokalne samouprave da popišu štetu na infrastrukturi

Lokalne samouprave da popišu štetu na infrastrukturi

17/06/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić obišao je lokaciju gde je jutros, usled velike količine vode koja se slila u Zapadnu Moravu, došlo do pucanja mosta koji je spajao čačanska sela Mrčajevce i Slatinu, a koji je za saobraćaj zabranjen od novembra prošle godine.

Vesić je tom prilikom ukazao na to da je Grad Čačak u ovom slučaju uradio sve što je mogao da učini – od novembra je uvedena zabrana za saobraćaj preko ovog mosta, što je odgovorno i u skladu sa propisima.

Lokalna samouprava je tražila sredstva od Ministarstva za njegovu rekonstrukciju, za šta je iz budžeta izdvojeno 500 miliona dinara i prebačeno na račun Grada Čačka kako bi raspisali javnu nabavku i rekonstruisali ga, objasnio je ministar.

U međuvremenu, kako je naveo, radili su projekat, čak su počeli i pripremne radove, ali nisu mogli ni da krenu dalje jer su na ovom mestu u pitanju visoke vode.

Istovremeno, Vesić je podsetio na to da je opštinama dat nalog kako da postupaju u vezi sa visećim mostovima, dodajući da je konačno uspostavljen red i da se zna tačno kakvo je stanje sa kojim visećim mostom.

Nažalost, naša infrastruktura nije idealna jer u nju nije ništa ulagano decenijama. Ono što je još veći problem i na čemu ću insistirati kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jeste da se donese zakon o održavanju putne infrastrukture, poručio je on.

Ministar je prilikom obilaska mesta prekida saobraćaja na putu Mrčajevci–Adrani potvrdio da će most koji se juče srušio u Adranima kod Kraljeva na Ibarskoj magistrali biti osposobljen za saobraćaj u narednih deset dana.

On je napomenuo da je juče dao nalog „Putevima Srbije“ da se hitno izradi devijacija, da se ovaj most sruši i izgradi potpuno novi most. Ovaj most je inače izgrađen 1964. godine, rekonstruisan je 2016. godine, ali na starim stubovima, što je bilo pogrešno.

Prema njegovim rečima, devijacija će za najviše 10 dana biti završena – napraviće se cev kroz koju će prolaziti reka, uradiće se zemljani nasip, tako da će put sa asfaltom biti pušten za saobraćaj.

To je ono što ćemo prvo raditi, što je urgentna mera. Sledeća mera je da se sruši ovaj most, da se napravi novi, koji će biti izgrađen sa mnogo većim rasponom i podignut iznad sadašnjeg mosta, objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, rok za izgradnju je četiri meseca, a gradiće ga „Novi Pazar put“ d. o. o.

Ministar je rekao da radovi na izgradnji Moravskog koridora ni na koji način neće biti usporeni i da taj koridor nigde nije oštećen, i objasnio da su oštećeni pojedini nasipi koji su bili u izgradnji, što je normalno da se desi kada oni nisu završeni.

Jedan od tih oštećenih nasipa, kako je naveo, na teritoriji je opštine Kraljevo, dok je drugi kod Kruševca, gde je takođe urađena privremena devijacija, pa je ona probijena kako bi voda mogla da prođe.

Radovi će se nastaviti čim budu bolje vremenske prilike. Očekujemo da u narednim danima padavine stanu i da možemo da radimo. Od Kraljeva, ali i drugih opština, očekujem da popišu štetu kako na infrastrukturi, tako i onu koju su imala privatna lica i u skladu sa zakonima rešavaćemo ove probleme, kao što smo to činili i do sada, poručio je Vesić.

Prema njegovim rečima, najveći problem Srbije su bujične poplave koje nose sve pred sobom, i mi ćemo kao država nastaviti da regulišemo reke i vodotokove kako bismo sprečili da se ovakve stvari dešavaju.

Ministar je iskazao zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sektoru za vanredne situacije jer su danas bili ovdekao što su bili i svuda u Srbiji, kao i Gradu Kraljevu, koji je nakon proglašenja vanrednsituacijuradisve što je trebalo.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će lokalna samouprava, nakon jutrošnjeg prolamanja mosta na Moravi, morati da uradi potpuno nov projekat za njegovu rekonstrukciju, kao i da će učiniti sve da se što pre krene u izgradnju novog mosta, jer prelaznog rešenja nema.