PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NA BEČKOM SAMITU O ZAPADNOM BALKANU

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NA BEČKOM SAMITU O ZAPADNOM BALKANU

26/08/2015 Off By

Na radnom doručku (Business Breakfast Western Balkans), Marko Čadež, predsednik PKS predstaviće Akcioni plan sa 26 projekata koje su od aprila do danas privredne komore regiona zajedno razradile, od kojih su tri projekta najkonkretnija


 

 

Marko-Cadez

 

Press služba Komore

PREDSTAVNICI Privredne komore Srbije učestovaće sutra u Beču na tri skupa, koja se održavaju u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, a zajedno sa ostalim komorama regiona predstaviće ukupno 26 zajedničkih projekata.

Na radnom doručku (Business Breakfast Western Balkans), Marko Čadež, predsednik PKS predstaviće Akcioni plan sa 26 projekata koje su od aprila do danas privredne komore regiona zajedno razradile, od kojih su tri projekta najkonkretnija.
“Prvi projekat je formiranje komorskog investicinog foruma čiji je osnovni zadatak formiranje radnih grupa na nivou svih privrednih komora, koji će pratiti regionalne infrastrukturne projekte i umrežavati preduzeća kako bi bili deo tih velikih projekata”, istakao je Marko Čadež.
Prema njegovim rečima, firme iz regiona pojedinačno nisu dovoljno velike i jake da nastupe samostalno, te da se značajniji rezultati za privrede Zapadnog Balkana mogu očekivati samo ako ih komore povežu i daju im prave informacije o mogućnostima učešća u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.
Drugi projekat je ustanovljavanje foruma kao zajedničkog tela za programiranje, koordinaciju i realizaciju regionalnih projekata finansiranih iz sredstava EU to će udruženim privredama olakšati pristup dodatnim izvorima finansiranja.
Treći projekat je Centar kompetencije, zajednička platforma za jačanje malog i srednjeg biznisa, odnosno baze podataka koja će preduzećima omogućiti odgovore na pitanja gde mogu da izvoze, koja tržišta rastu, koji biznis mogu da razvijaju, gde je bolje uložiti novac i vreme za razvoj. Podrška komora je posebno značajna za mala i srednja preduzeća koja nemaju kapacitete da takva istraživanja sama urade.
Komora će takođe učestvovati i na sastanaku privrednih komora Zapadnog Balkana i zajedničkom sastanku predstavnika tih komora i Energetske zajednice.
Bečki Samit o Zapadnom Balkanu je nastavak „Berlinskog procesa“ o unapređenju regionalne saradnje kao osnove evropskog puta regiona. Prvi Samit, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, održan je u Berlinu krajem avgusta prošle godine. Jedan od ključnih akcenata „Berlinske konferencije“ bio je da ciljeve procesa treba ostvarivati kroz jasno utvrđene regionalne projekte realizovane u preciznim vremenskim rokovima uz finansijsku pomoć Evropske komisije i država članica EU.♦


EKONOMIJA

PROSEČNE ZARADE SVE TANJEprosek

Zavod  navodi da je prosečna zarada isplaćena u julu 2015. godine nominalno je veća za 0,5posto i realno

 

 

 

 

 

 

top-job-sajamBEOGRAD: 02. I 03. NOVEMBRA U ZGRADI TEHNIČKIH FAKULTETA ODRŽAVA SE «JOBFAIR15 ─ KREIRAJ SVOJU BUDUĆNOST!” – SAJAM POSLOVA I STRUČNIH PRAKSI

Sajam godinama unazad predstavlja vezu između obrazovnog sistema naše države, kompanija kao poslodavaca i studenata

 

 

 

 

 

 

218mmfU NARODNOJ BANCI SRBIJE, POČELI SU ZVANIČNI RAZGOVORI SRBIJE I MISIJE MMF

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Rouf (James Roaf), novi šef misije, boravi u Beogradu od 20.

 

 

 

 

 

jorgovanka22222JORGOVANKA TABAKOVIĆ PREDSTAVILA OVOGODIŠNJI IZVEŠTAJ O INFLACIJI: PRIBLIŽAVANJE CILJU – INFLACIJI OD 4 POSTO

Za Srbiju, kao i za region, značajno je smanjenje neizvesnosti oko grčke krize. Ova kriza i do sada

 

 

 

 

poljoprivreda-seljak2-sFOND ZA RAZVOJ ODOBRIO JOŠ 68 KREDITA PRIVREDNICIMA

  Krediti su odobreni sa rokom otplate od pet do deset godina, u okviru kojih je period počeka