Фонд за развој Саудијске Арабије заинтересован за улагање у пројекте у Србији

Фонд за развој Саудијске Арабије заинтересован за улагање у пројекте у Србији

15/06/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са представницима Фонда за развој Саудијске Арабије Амаром Албелехесем и Анасом Алсхехријем, са којима је разговарао о потенцијалним улагањима тог фонда у пројекте широм Републике Србије.

 

Представници Саудијског фонда за развој провели су последњих недељу дана у посети Србији, где су имали прилику да се упознају са пројектима у области науке и технологије, као што су научно-технолошки паркови, затим пројекат БИО4 института, као и са пројектима из области енергетике и пољопривреде, пре свега оних који се тичу инфраструктуре за наводњавање.

Саговорници из фонда су истакли да су имали веома успешну посету, те да су заинтересовани за финансирање неколико пројеката из поменутих области.

Потпредседник Владе је рекао да верује да је ово ново поглавље у односима са Саудијском Арабијом, истакнувши важност да сарадња почне, макар и са мањим пројектима, како би се на даље додатно развијала.

Он је додао да је од велике важности да Србија има пријатеље широм света, поготoво у кризним и неизвесним временима, и навео да смо у том смислу кредибилан партнер.

Мали је рекао да се у Србији тренутно гради девет ауто-путева, београдски метро, спроводе пројекти из “зелене агенде”, и додао да Србија има одличан географски положај и квалификовану радну снагу, те да све то доприноси атрактивности међу страним инвеститорима.

Саговорници су изразили уверење да ће до краја године моћи да потпишу и споразуме о сарадњи који се односе на финансирање конкретних пројеката.