Sastanak ministra Vučevića i predsednika Kipra Hristodulidisa

Sastanak ministra Vučevića i predsednika Kipra Hristodulidisa

12/06/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa predsednikom Republike Kipar Nikosom Hristodulidisom, čime je započeo zvaničnu posetu Republici Kipar.

Ministar Vučević, na početku sastanka, izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg susreta sa predsednikom Kipra Hristodulidisom i prilike za razgovor o dosadašnjoj saradnji Srbije i Kipra, ali i perspektivama njenog razvoja.

Ministar Vučević zahvalio je na podršci koju Kipar pruža kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije, naglašavajući da je naš odnos prema suverenitetu Kipra istovetan. On je, takođe, istakao da je saradnja u oblasti odbrane važan deo ukupnih odnosa Srbije i Kipra.

Ministar Vučević, tokom današnjeg susreta, preneo je poziv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Kipra da tokom ove godine poseti Beograd.

Predsednik Republike Kipar Hristodulidis istakao je da su bliskost i prijateljstvo oduvek karakterisali odnose Srbije i Kipra. On je zahvalio  na pozivu koji je prenet i izrazio veliku želju da poseti Beograd.

Tokom zvanične posete Kipru u delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju predvodi ministar Vučević su i državni sekretar Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica, kao i ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević i izaslanik odbrane pukovnik Dejan Stanišić.

U nastavku posete, ministar Vučević sastaće se i sa ministrom odbrane Republike Kipar Mihalisom Jorgalasom, a među sastancima koji će uslediti su i susreti sa predstavnicima multinacionalne operacije UN na Kipru, kao i sa arhiepiskopom Kiparske pravoslavne crkve.