Модернизација и унапређење пословања Електропривреде  Србије

Модернизација и унапређење пословања Електропривреде Србије

11/06/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас да је Влада Републике Србије још 2014. године донела одлуку да се иде у промену правне форме и да Електропривреда Србије пређе из јавног предузећа у акционарско друштво затвореног типа у 100 одсто власништву државе, што смо и учинили.

 

Ђедовић је, гостујући у јутарњем програму на телевизији Прва, истакла да промена правне форме не отвара пут никаквој приватизацији, већ доприноси унапређивању пословања, промени начина рада и задржавању квалитетних запослених.

„Желимо да модернизујемо Електропривреду Србије, да јој омогућимо неопходне предуслове за пословање по тржишним принципима и да дођемо до деполитизације управљања. То је оно што многи пре нас нису успели да спроведу, имајући у виду да има пуно оних који имају разне повезане интересе са ЕПС-ом од руководства, синдиката до других екстерних фактора. Јавна предузећа имају законски одређена ограничења око запошљавања, зарада и одлука за које је потребно добити сагласност Владе. Деценијама су сви тражили да се нешто промени у ЕПС-у, а сада када смо се ухватили у коштац са тим постоје отпори и нетачне информације које се у јавности пласирају. Сигурна сам да ћемо за неколико година видети све користи реформи и да ће ЕПС бити пример свим јавним предузећима која треба да се реформишу“, рекла је Ђедовић.

Министарка је подсетила да је нови Надзорни одбор ЕПС-а представљен у четвртак 8. јуна 2023. године и да га чине изузетни професионалци са великим искуством у јавном и приватном сектору из земље и света.

„У новом Надзорном одбору имамо стручњаке врсних биографија. Желим овом приликом да се захвалим претходном Надзорном одбору, јер верујем да су радили у најбољем интересу компаније. Ипак, морамо да се развијамо и идемо напред. Новог генералног директора изабраће професионални Надзорни одбор на међународном јавном конкурсу у транспарентном процесу“, рекла је Ђедовић.

Упитана на прокоментарише критике у јавности да чланови новог Надзорног одбора ЕПС-а немају искуство у производњи електричне енергије из угља, министарка је рекла да то није истина и да нови чланови НО имају вишедеценијско искуство у сектору производње електричне енергије.

„Стручњаци у НО имају велико искуство у енергетском сектору. Међу њима је стручњак за енергетику који 24 године радио у Светској банци у Вашингтону, који се бавио стратегијама развоја и инвестиционим пројектима у више од 20 земаља Европе и Азије, дакле, и у азијским земљама које се доминантно ослањају на производњу струје из угља. Ту су стручњаци са драгоценим искуством у хидро сектору, а ми ћемо наставити да се ослањамо на хидро потенцијале. Међу члановима НО је и норвешки стручњак, жена која има вишедеценијско искуство у индустрији електричне енергије и која је оперативно била одговорна за производни портфолио 200 електрана, један и по пут већи од ЕПС-а. Представник запослених долази из рударског сектора са више од 35 година искуства, тако да није истина да у НО немамо људе са искуством у производњи електричне енергије из угља“, рекла је Ђедовић и додала да држава мора да заштити рударски сектор и све запослене како би се процес енергетске транзиције спровео на праведан и одржив начин ка чистим изворима енергије.

Министарка је истакла да је истина да је ЕПС имао проблеме са планирањем у протеклом периоду и да је очекивала да ће постојеће руководство пружити већи допринос реформама.

„Истина је да је производња угља ове године мања у односу на производњу из прошле године. Ми смо закључили да у ЕПС-у постоје одступања од сопственог плана производње, што не треба да буде случај. Када планирате треба да имате свест о томе шта можете да постигнете а шта не можете и да ускладите планове које имате. Не желим да улазим у полемику ни са ким и промене које се у ЕПС-у дешавају нико не треба лично да доживљава. Суштина је да се нешто промени на боље за године које следе и људи на позитиван начин треба да прихвате реформе, да у њима учествују и дају допринос, што сам и очекивала од постојећег руководства“, рекла је министарка.

Ђедовић је указала да је циљ реформи стварање предуслова да радници имају могућност да напредују и добију веће плате, али и да је у јавним предузећима велики проблем број запослених који не долазе на посао.

„Свакодневно ми стижу поруке да постоје радници који уопште не долазе на посао. То је тужна истина наших јавних предузећа и тиме треба да се бавимо. Ми желимо да створимо предуслове да радници могу да напредују и да буду мотивисани за развој својих каријера. То је циљ и то је најтеже променити, за то је потребно много времена и организациона култура која се стално надограђује. Што се тиче плата, ми смо плате у ЕПС-у повећали за шест одсто у априлу. Новим ребалансом предвиђено је повећање од шесто одсто у јуну, што је добра вест за раднике. Многи ће рећи да радници већ сада имају велике плате, међутим профили запослених који обављају одговорне послове су такви да завређују да буду адекватно плаћени како не би одлазили у приватни сектор и друге компаније. Промена правне форме у акционарско друштво омогућава да имамо могућност да више платимо раднике који су ЕПС-у неопходни“, закључила је Ђедовић.