Влада Србије препознала значај дигитализације за развој земље, привреде и друштва

Влада Србије препознала значај дигитализације за развој земље, привреде и друштва

10/06/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Караван „Дигитална експедиција”, покренут 2021. године на иницијативу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, током петка и суботе зауставио се у Сомбору. Ова мобилна манифестација окупила је све генерације, укључујући генерацију Z, њихове родитеље, наставнике и најстарије суграђане, а сви они су имали прилику да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века, електронским услугама, основама дигиталне безбедности и писмености, као и многим другим погодностима које пружа дигитални свет и омогућавају нове технологије.

 

Влада Републике Србије препознала је значај дигитализације за развој земље, привреде и друштва и издваја значајна средства у изградњу дигиталне инфраструктуре и дигиталне писмености. Паралелно са овим процесом, неопходно је да грађани и грађанке стекну основне дигиталне вештине које су неопходне за послове будућности и живот у свету који се убрзано мења захваљујући дигитализацији. Због тога је важно да сви имају једнак приступ дигиталним услугама и знање како да их користе.

Циљ овогодишње Дигиталне експедиције је да пружимо прилику свима да стекну и унапреде вештине које су кључне у 21. веку – дигиталне вештине. У оквиру каравана посвећени смо и најстаријим суграђанима које, у оквиру дигиталног кутка који донирамо, а уз помоћ представника локалне канцеларије за младе учимо како да користе интернет, мобилне уређаје, друштвене мреже и електронске услуге. Такође, важно је научити децу како да препознају небезбедну ситуацију, превасходно на интернету, те посебну пажњу посвећујемо нашим најмлађим суграђанима, које едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету уче о сигурном коришћењу интернета и заштити приватности. Позивамо све родитеље, образовне институције и целокупну заједницу да буду део Дигиталне експедиције и да се придруже нашој мисији и присуствују едукацијама, како бисмо створили што безбедније дигитално окружење за сву нашу децу, рекао је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Јовановић је додао да едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету непрекидно одржавају презентације о безбедности деце на интернету за ученике, родитеље и наставнике широм Србије, а посебно након трагичних дешавања која су задесила Србију 3. и 4. маја ове године.

Свим грађанима је омогућено да се бесплатно обрате на број телефона 19833 или путем онлајн платформе „Паметно и безбедно“ на адреси pametnoibezbedno.gov.rs.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић изразио је захвалност што је караван окупио све генерације доласком у Сомбор. Млади и старији су имали прилику да се упознају са кључним дигиталним вештинама, електронским услугама, основама дигиталне безбедности и писмености, као и осталим погодностима које нуди дигитални простор и омогућавају нове технологије.

Посебна пажња током „Дигиталне Експедиције 2023” усмерена је ка најстаријим суграђанима, за које је Програм Уједињених нација за развој (UNDP) развио посебне обуке за стицање дигиталних вештина. У циљу олакшавања и обогаћивања њиховог свакодневног живота кроз континуирано учење и употребу дигиталних алата, у Удружењу пензионера у Сомбору основан је Дигитални кутак за пензионере, за које је UNDP донирао два рачунара, уређај за штампање и скенирање. Након завршетка дигиталног каравана, обуке за старије суграђане ће се наставити у овом дигиталном кутку.
Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, европска организација Propulsion и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности своју експертизу током каравана деле са ученицима основних школа, који су данас изложени највећем ризику у дигиталном свету. Ове организације одржавају низ радионица које се баве питањима сигурне употребе интернета, критичког размишљања, као и медијске и дигиталне писмености. Канцеларија Повереника такође представља брошуру намењену деци, под називом „Подаци о личности су наше благо, како их можемо заштити?”, која је део програма Нова писменост.

Отварању каравана у Сомбору присуствовали су и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Лав Пајкић, заменик директора Канцеларије за ИТ и електронску управу, Зоран Мишић и члан Одбора за европске интеграције Народне скупштине и народни посланик, Горан Милић.

Караван „Дигитална експедиција” се спроводи уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), Америчком агенцијом за међународни развој (USAID) и европском организацијом Propulsion.

Више информација можете потражити на сајту digitalnaekspedicija.gov.rs.