“Дани планинара Србије” на Хомољским планинама

“Дани планинара Србије” на Хомољским планинама

09/06/2023 Off By BERB

Планинарски савез Србије (ПСС) позива све заинтересоване да узму учешће на “Данима планинара Србије” који ће ове године бити одржани у Браничевском округу од 16. до 18. јуна.

 

Очекује се да ће централна годишња манифестација у селу Ждрело, на самом уласку у Горњачку клисуру, окупити неколико хиљада учесника из Србије и региона. Овогодишњи домаћини, уз ПСС, су Планинарски клуб „Вукан“ из Пожаревца и Планинарско друштво „Горњак“ из Петровца на Млави. Замисао организатора је да читав догађај буде у планинарском ретро стилу, а учесници који буду најбоље обучени биће посебно награђени.

Првог дана, предвиђено је окупљање дела учесника, изложбе планинарских фоторафија и дружење у Извиђачком дому Ждрело који је уједно и централно место овогодишњег планинарског саборовања.
Свечано отварање заказано је за суботу 17. јун, у 9 часова, после којег ће уследити старт државног првенства у планинарској орјентацији и успони на врхове Мали и Велики Вукан. Послеподневи суботњи програм резервисан за представљање водичких експедиција и за промоцију издавачке делатности.
Завршног дана, у недељу, биће одржано Државно првенство у трекингу и трејлу, изведен успон на Јежевац, а припадници Службе водича ПСС вежбаће и демострирати своје знање заинтересованима.
Атрактивна ферата „Горњак“, због своје популарности и великог интересовања, током Дана планинара Србије биће коришћена искључиво уз предходну најаву и у терминима и распореду које одреде њени домаћини.

Током три дана трајања манифестације биће уприличен и богат културно- уметнички програм, предстваљање туристичке понуде, домаће радиности са Хомоља, те промоција специјализоване планинарске опреме.

Овогодишњи, својеврстан планинарски празник, подржало је Министарства спорта Владе Србије, Спортски савез Србије и локалне самоуправе Пожаревца и Петровца на Млави, као и њихови спортски савези.

Особе за контакт:

Планинарски савез Србије

Исо Планић – председник савеза 0658094065
Дарко Дозет- председник Комисије за информисање 0695120101

Организатори:
Новица Митић -председник ПК „Горњак“0628800014
Дејан Антић – председник ПД Горњак“ 0642345518

Такмичарске дисциплине:
Владислав Матковић – Државно првенство у планинарској оријентацији 063329450
Јелена Тадић – Државно првенство у планинском трекингу 066106009