Сет мера за подизање животног стандарда грађана

Сет мера за подизање животног стандарда грађана

09/06/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће за економске мере које су недавно представљене бити издвојено 23 милијарде динара у току ове године и да је тај новац резултат уштеда у буџету и вођења одговорне економске политике.

 

Мали је рекао да је за првих пет месеци планиран дефицит буџета од 120 милијарди динара, а да је мањак само 35 милијарди динара. Према његовима речима, уштеђено је 85 милијарди за првих пет месеци и додао да је део уштеђеног новца дато пољопривредницима, а део је усмерен у капиталне инвестиције. Ниједна инвестиција у земљи није стала, рекао је Мали гостујући на РТС-у.

Он је негирао тврдње да је реч о мерама које се доносе као део почетка изборне кампање и подвукао да нема задуживања и да новца за те сврхе има, као и да ова одлука није донета преко ноћи. Мали је изјавио да овај сет мера није случајан, јер се планира и не утиче на стабилност земље и усмерен је ка томе да се подигне животни стандард грађана.

Мали је додао да мере показују снагу јавних финансија и одговорност према грађанима, да су усмерене ка подизању животног стандарда грађана и одржања реалног нивоа дохотка, услед инфлације. Министар је прецизирао да се последњих месеци говори да мора да се подигнемо стандард због растуће инфлације и да ће ове године она бити између 10 и 11 одсто, а повећање плата је кумулативно 30 одсто, што је много више од инфлације.

Говорећи о конкретним бенефитима за категорије запослених, министар је подсетио да ће од 1. септембра ове године сви запослени у предшколским установама, средњем и високом образовању, запослени у ученичким домовима, добити повећање зарада од 5,5 одсто, а исти проценат повећања уследиће за медицинске сестре у установама здравствене заштите и неговатељице у установама социјалне заштите. За све остале у јавном сектору уследиће повећање плата од најмање десет процената од 1. јануара наредне године.

Када је реч о пензијама, ићи ће се на ванредну индексацију пензија од 1. октобра када ће пензије бити повећане за 5,5 одсто, а затим додатно редовно повећање 1. јануара наредне године од 14,5 одсто, што ће све кумулативно дати повећање од 20,9 процената. Када се та повећања саберу са повећањима из претходне године долази се до тога да ће пензије за само две године бити повећане 55,8 одсто.

Потпредседниик Владе је говорећи о новим потезима и подсетио на исто тако важну меру, доделу 10.000 динара сваком детету до 16 година, чиме желе да се подрже родитељи. Пријаве ће се обављати од 20. августа, трају до 20. септембра, а помоћ ће одмах након тога бити исплаћена.

Четврта, и не мање важна мера је додела 100.000 туристичких ваучера. До сада је већ подељено око 200.000 ваучера и очекују се конкретни резултати у туризму, по том питању. За ову меру биће издвојено још 500 милиона динара. Министар финансија је нагласио да Влада чини све што је у њеној моћи да унапреди животни стандард становништва, те је на седници Владе 8. јуна донета одлука и о појефтињењу хлеба „Сава“ са 57 на 54 динара.

Министар је рекао да све иде добрим током, па је тако и јавни дуг земље на нивоу од 51,4 одсто удела у БДП-у, што је далеко више од нивоа Мастрихта. Он је додао да је просек јавног дуга у ЕУ 95 одсто.