Отворена изложба „Надежда Петровић: без боје“

Отворена изложба „Надежда Петровић: без боје“

08/06/2023 Off By BERB

Фото: Народни музеј

 

Настављајући обележавање јубилеја, 150. годишњице рођења Надежде Петровић, вечерас је,  у Народном музеју Србије отворена изложба Надежда Петровић: без боје посвећена цртачком опусу родоначелнице српске модерне уметности.

 

Својим истраживањем је ауторка изложбе, музејска саветница Евгенија Блануша, обухватила све цртеже Надежде Петровић који се чувају у Народном музеју групишући их у три целине. Прву чине скице, белешке и понекад сасвим необавезни цртежи. Надеждини студијски цртежи, настали током школовања у Београду и Минхену, а које карактерише већа ликовна вредност али и одсуство страсти и темперамента својствених овој уметници, спадају у другу целину поставке. Трећи сегмент цртежа је сасвим особен будући да обухвата радове на којима су читљиви одрази Надеждиног схватања сликарског изражавања, те се фигуративно може рећи да их одликује својство графичког експресионизма.

Фото: Wikimedia commons

 

 

 

Цртежи Надежде Петровић одликују се деликатношћу која открива тајанствени апект стварности, где се, према тумачењу Евгеније Блануше, све и ништа сусрећу и прожимају, тако да су њени цртежи с једне стране потпуно испуњени графичким формама, а са друге стране су сведеног графичког репертоара. Посматрајући цртачки опус у односу на њена сликарска остварења, назире се интензиван контраст. Док њене слике одишу богатим колоритом и снажном енергијом, Надеждине цртеже одликују нежни тонови и суптилност у изведби, које не можемо ни наслутити на њеним сликама.

Прилику да упознају другачију Надежду Петровић посетиоци ће имати прилике да виде све до 10. децембра 2023. године.