Jačanje partnerstva Srbije i Indije u više oblasti

Jačanje partnerstva Srbije i Indije u više oblasti

08/06/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednicom Indije Droupadi Murmu o bilateralnoj saradnji u najvažnijim oblastima, koja će doprineti i produbljivanju prijateljskih i političkih odnosa.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da je trgovinska razmena dveju zemalja nedovoljna i da trenutno iznosi 330 miliona evra, izrazivši uverenje u to da ona može biti desetostruko veća.

On je naglasio da je u toku formiranje zajedničkih tela koja bi trebalo da se bave otklanjanjem prepreka i uspostavljanjem što brže saradnje u budućnosti.

U skladu sa tim, privatne indijske kompanije i naša nacionalna avio-kompanija će razmotriti, uz podršku subvencija koje bi jedna i druga država dale zainteresovanim kompanijama, uspostavljanje direktnog leta između Nju Delhija i Beograda, naveo je predsednik.

To bi značilo više kontakata naših poslovnih ljudi, ali i mnogo više turista, ukazao je Vučić i naglasio da turistička razmena mora da bude potpomognuta uprošćavanjem viznog režima.

On je naveo da je zbog toga zatražio da se u narednih sedam do deset dana u potpunosti uprosti vizni režim sa Indijom da bismo mogli da privučemo što veći broj turista i poslovnih ljudi iz te zemlje.

Na sastanku je, kako je preneo, bilo reči i o saradnji u oblasti odbrane, a jedna od tema bila je i saradnja u oblasti farmacije, naročito generičkih lekova.

Verujem da ćemo uspostaviti saradnju i u oblasti kinematografije i IT sektora, predočio je predsednik i u skladu sa tim najavio da ćemo Indiji ponuditi da učestvuje u izgradnji naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu.

On je precizirao da Srbija u Indiju najviše izvozi jabuke, ali da postoji interesovanje za maline i bobičasto voće, seme i smrznuto voće, i dodao da je jedna od tema bila i ulaganje u energetiku, budući da je Indija jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije.

Predsednik je ujedno iskazao zahvalnost Indiji na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje i na poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN, naglasivši da će se Srbija na isti način odnositi prema Indiji.

Murmu je napomenula da je ovo njena prva poseta nekoj evropskoj zemlji, podsetivši i na to da odnos Srbije i Indije datira još od vremena Pokreta nesvrstanih.

Čvrsto smo rešili da razvijamo bilateralne odnose, da promovišemo kontakte naših naroda i da u UN osnažimo saradnju, naglasila je ona i dodala da će se dve zemlje truditi da povećaju saradnju među kompanijama.

Srbija je tradicionalni prijatelj Indije i mi želimo da sarađujemo. Mislim da će sa većim brojem poseta naše partnerstvo biti jače, zaključila je predsednica Indije.

Vučić je ranije danas priredio svečani doček ispred Palate Srbija za predsednicu Murmu, koja boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Predsednica Indije je dočekana uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dveju država.

Dočeku su prisustvovali i članovi Vlade Republike Srbije, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predsednik Privredne komore Marko Čadež i delegacija Indije.