MC: KONFERENCIJA ZA NOVINARE UDRUŽENJA «ZA ISTINU I PRAVDU O BEBAMA»

MC: KONFERENCIJA ZA NOVINARE UDRUŽENJA «ZA ISTINU I PRAVDU O BEBAMA»

24/08/2015 Off By

Zašto se ograničava istraga na vreme posle 1 januara 1970, kada su se bebe krale i ranije. Mi tražimo istrage od posle Drugog svetskog rata. Zašto po Predlogu zakona predloge za istragu podnose samo roditelji? Zašto ne i deca, koja su već odrasla, a znaju da su usvojena. Zar ona nemaju prava da znaju svoje biološke roditelje? Ovaj Nacrt nije ustavan, ako se pretvori u Zakon, tražićemo njegovo preispitivanje, pita Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja


 

bebe

ilustracija

Ranka Čičak

RODITELJI i srodnici beba koje su godinama nestajale u porodilištima Srbije traže da se iz procedure povuče Nacrt zakona o nestalim bebama. Danas su na Konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru najavli proteste ispred Vlade i Skupštine Srbije, ako ovaj Nacrt zakona uđe u Skupštinu.
Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja traži da se objavi ko krije kriminalne grupe koje su otele decu, ko je nalogodavac da se ostaci dece proglašene mrtvim ne daju roditeljima da ih sahrane. Ona traži i imena onih koji su organizovali prodaju dece stranim agencijama za usvajanje, a posle roditelje obaveštavali o smrti beba. Za nacrt Zakona o bebama kaže da je napravljen bez saglasnosti roditelja:
Ima mnogo stvari koje nam ne odgovaraju. Recimo, zašto se za istrage angažuju specijalne jedinice MUP – a, kada MUP godinama nije uradio ništa. Kakva su to nezavisna tela koja bi kontrolisala sudove, kada je to nemoguće? Zašto se ograničava istraga na vreme posle 1 januara 1970, kada su se bebe krale i ranije. Mi tražimo istrage od posle Drugog svetskog rata. Zašto po Predlogu zakona predloge za istragu podnose samo roditelji? Zašto ne i deca, koja su već odrasla, a znaju da su usvojena. Zar ona nemaju prava da znaju svoje biološke roditelje? Ovaj Nacrt nije ustavan, ako se pretvori u Zakon, tražićemo njegovo preispitivanje.
Radiša Pavlović, predsednik Upravnog odbora udruženja Za istinu i pravdu o bebama tvrdi da i sama Vlada zna da se radi o lošem nacrtu, ali kupuje vreme, kako bi se zataškale mnoge kriminalne radnje nekih ljudi koji su i sada na vlasti, naročito u policiji. On traži ostavku Biljane Pavlović, državne sekretarke u Ministarstvu pravde, zbog manipulacije roditeljima:
– Radi se o zataškavanju odgovornosti službi bezbednosti. Ceo se Zakon svodi na parnični postupak i roditelji dovode u situaciju da prime štetu od po 10 hiljada evra. Mi ne želimo novac, već istinu.To je najveća afera u našoj novijoj istoriji. ♦